Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Vijesti

Delegacija švedskih pročelnika za kulturu u studijskom posjetu Rijeci

Delegacija izvršnog odbora švedske udruge pročelnika za kulturu i slobodno vrijeme ovaj je tjedan, u sklopu studijskog putovanja, posjetila Rijeku kako bi inspirirana primjerima dobre prakse Grada Rijeke i projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture slične primijenila u švedskim gradovima.

U Rijeku su doputovali pročelnici za kulturu, sport i slobodno vrijeme; Mia Wallengren iz Falköpinga, Marina Högland iz Stockholma, Maria Modig iz Norrköpinga, Michael Tsiparis iz Lomme i Urban Olsson iz Lunda.

Švedska delegacija u Rijeci je obišla znamenite lokacije, posjetila brod Galeb, kompleks Benčić i RiHub, sastala se s ravnateljem Gradske knjižnice Rijeka Nikom Cvjetkovićem i održala radni sastanak s predstavnicima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Najvažnijim uspjehom EPK projekata švedska delegacija pročelnika smatra materijalno i nematerijalno naslijeđe koje ostaje gradovima koji su nosili titulu Europske prijestolnica kulture, želja im je dobre prakse drugih gradova primijeniti u svojim odjelima za kulturu u kontekstu lokalne scene u Švedskoj, a posebno su zainteresirani za strukturu organizacije TD Rijeka 2020.
Mia Wallengren iz Falköpinga uočila je sličnost između Švedske i Hrvatske: “Imamo slične izazove, Rijeka 2020 govori o migracijama i političkim idejama, a trenutno u Švedskoj imamo problem s nacionalizmom i manjinama. Upravo zato vjerujem da je iskustvo Rijeke 2020 dragocjeno za Europsku uniju i daje svima nadu.”

“Gradovi drugačije pristupaju izazovima, Rijeka je zahvatila vrlo široku perspektivu i vrlo jasno definirala naslijeđe projekta Rijeka 2020. Smisao svakog projekta EPK trebao bi biti promjena načina donošenja odluka iako je infrastruktura također vrlo važna za svaki grad. Razgovarajući s ljudima uključenima u projekt Rijeka 2020 shvatio sam zašto moramo ulagati u programe EPK – kako bismo pomoću kulture izgradili bolje društvo i bolju Europu.”, rekao je Michael Tsiparis iz Lomme.