Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Dio nasljeđa EPK projekta može se upoznati u šetnjama i vođenim turama gradom

Ove subote, 3. travnja 2021.g. u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, koji u 30 dana okuplja više od 50 događanja, kreću i vođene šetnje i ture gradom za djecu i odrasle, koje će se održavati svake subote u mjesecu.

Radi se o: StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Sve se ture i šetnje gradom provode u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te su ograničene na ukupno 15 sudionika po terminima. Za zainteresirane posjetitelje su besplatne, uz prethodne prijave odnosno podizanje ulaznica.

StreetArt šetnja za djecu, u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uključuje obilazak murala i street art intervencija nastalih tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.
U ovu street art avanturu kreće se s trga ispred OŠ Centar i Građevinske škole (Ul. Podhumskih žrtava 4) uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom, a u šetnji djeca sudjeluju zajedno s roditeljima ili punoljetnim članom obitelji.
Termini StreetArt šetnji su 3., 10. i 17. travnja u 11.00 sati te 24. travnja u 16.00 sati, s time da je prvi termin za ovu subotu već popunjen.
Prijave za ostale šetnje su također obvezne i odvijaju se putem online obrasca

U vođenoj turi Rijekom murala, u organizaciji udruge Akumulator, koja kreće ispred Exporta te obuhvaća šire područje Delte i Školjića te šarenu Križanićevu ulicu, gdje je napravljeno sedam novih murala, publika će moći saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti. Na samome kraju moći će se i sami okušati u baratanju sprejem po fasadi i sudjelovati u stvaranju još jednog murala.
Termini vođene ture Rijekom murala su 3., 10., 17. i 24. travnja u 10.30 sati, uz obveznu prethodnu prijavu sudionika putem obrasca, koji su prema datumima dostupni u rubrici ‘Događaji’ na rijeka2020.eu.

U sklopu programa završnice EPK, Udruga turističkih vodiča Kvarnera nudi novi tematski razgled svim građanima i posjetiteljima Rijeke – vođenu turu Tragovima EPK. Ovaj program razgleda odmiče se od klasičnog razgleda Rijeke te usmjerava svoju pažnju na održane programe i programske cjeline Europske prijestolnice kulture 2020.
Nakon uvodnog pozdrava na početku lukobrana slijedi šetnja gradom i zaustavljanje na desetak odabranih lokacija koje nude podsjetnik na programske cjeline i programe EPK. Tura završava na Jadranskom trgu. Na taj način će u nešto više od 90 minuta posjetitelji imati priliku prisjetiti se mnogih atraktivnih programa koji su obilježili ovo iznimno razdoblje.
U Rijeci – prvoj hrvatskoj EPK – od 2016. godine održan je veliki broj kulturnih manifestacija; grad je postao domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske scene, ali se istodobno ova prilika iskoristila i za kapitalna ulaganja u kulturnu infrastrukturu te programe koji će doprinijeti razvoju grada kao drugačijeg i jedinstvenog turističkog odredišta. Rijeka je kroz projekt EPK upregnula svoje inovativne i kreativne potencijale te stvorila mnogo toga što će u gradu živjeti i nakon godine nošenja titule. Stoga su članovi Udruge turističkih vodiča Kvarnera osmislili novi tematski razgled grada pod nazivom Tragovima EPK.
Posjetitelji u njemu mogu sudjelovati 3., 10., 17. i 24.  travnja i to svake subote u dva termina – u 10.00 ili u 11.30 sati. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e mail adresu: kvarner.guides@gmail.com.

Krešimirova tura je pak povijesna tura Krešimirovom ulicom, potencijalnim proširenim Korzom. Ona vodi kroz zanimljive povijesne trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,  ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja za sobom kao nasljeđe: Dječju kuću, Knjižnicu, Palaču Šećera, MMSU i dr.
Konzultirajući arhivsku građu i brojnu literaturu, ovaj riječki mikrokozmos dobio je prikaz kakav dosada nije bio uobičajen.
Riječki patricij Iginio Scarpa (1794. –1866.) rekao je da je ova gradska ulica najljepša u Rijeci. Bilo je to formativno razdoblje i ‘tinejđersko’ doba ove ulice. Do negdašnjeg žala na pravcu Žabica – Mlaka na ovu ulicu spuštaju se brojni prilazi, prolazi, škaline, od kojih su na ovom prostoru najvažnije Beli kamik, Ulica Blaža Polića, Manzonijeva. Tura vodi kroz „mikro i makro“ povijest ulice i njezinih stanovnika, gospodarstvenika, obrtnika, turista i prolaznika: od svojih „mitskih“ fontana, preko trbuha grada – tržnice do kulture slobodnog vremena (kinematografi, kazališta, kavane, hoteli, slastičarnica, sportske i rekreativne organizacije).
Krešimirova tura
svake subote u travnju (3., 10., 17. i 24. travnja) u točno 13.00 sati kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici i traje jedan i pol sat.  Dodatno, Krešimirova će se tura održati i 30. travnja, također u 13.00 sati.
Karte za Krešimirovu turu mogu se od 2. travnja pa do isteka zaliha podići u Ri-infu na Korzu (Korzo 18b).