Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Dječja kuća ušla u završnu fazu građevinskih radova

Na Dječjoj kući koja se gradi u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture traju posljednji građevinski radovi prije njenog unutarnjeg opremanja. Tijekom obilaska gradilišta 13. siječnja u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, predstavnici Grada Rijeke, Rijeke 2020 i novinari upoznati su sa sadašnjim stanjem buduće Dječje kuće, prve multifunkcionalne ustanove svoje vrste u Hrvatskoj.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnici gradskih odjela za kulturu te komunalni sustav, Ivan Šarar i Irena Miličević, direktorica Rijeke 2020 te voditeljica programskog pravca „Dječja kuća“ Emina Višnić i Jelena Milić, kao i voditelj radova u ime tvrtke ING-GRAD d.o.o. Borna Večenaj i voditeljica nadzora radova Zrinka Brkić iz tvrtke ZEM nadzor d.o.o..

Na zgradi su izvedeni svi građevinski radovi kao što su učvršćivanje konstrukcije ciglene zgrade, montaža nosivih i pregradnih stupova, betoniranje međukatnih konstrukcija i krovne ploče, montaža čelične konstrukcije 4. kata, pripreme za ugradnju prozora, čelične rešetke na fasadi te obrada i bojanje stropova unutar kuće.

U tijeku su obrtnički radovi koji se izvode po svim katovima, obrada armirano-betonskih zidova, montaža podkonstrukcije za pregradne zidove, izvođenje protupožarnog premaza čelične konstrukcije, izrada toplinske izolacije međukatnih konstrukcija, izrada cementnih glazura međukatnih konstrukcija, priprema ovjesa za razvod elektroinstalacija i razvoda instalacija za vodu, kanalizaciju i priprema za strojarske instalacije.

Građevinski radovi završit će se ugradnjom vanjske stolarije, izradom dijela krova iznad čelične konstrukcije 4. kata te sanacije dijela zgrade na pročelju.

Prema riječima Zrinke Brkić, voditeljice nadzora, probleme pri rekonstrukciji zgrade stvarale su podzemne vode i velike količine kiše, no to nije poremetilo rokove i stoga će građevinsko-obrtnički radovi biti uskoro gotovi.

„Od kad su u 3. mjesecu prošle godine u objekt uvedeni izvođači, nitko nije mogao vjerovati da će radovi ići ovolikom brzinom, a za očekivati je da će se Dječja kuća otvoriti u 6. mjesecu, kao što je bilo planirano“

, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Obersnel, navevši kako će ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj uklopiti u riječki art kvart unutar kompleksa Benčić.

Zadovoljstvo viđenim izrazio je i pročelnik za kulturu Ivan Šarar:

Dječja kuća me najviše veseli od svega što radimo, ona je „mezimac“ kvarta Benčić. Dok su Gradska knjižnica i muzeji tipične ustanove u kulturi, Dječja kuća je avantura za koju ni mi ne znamo kako će izgledati u potpunosti“, rekao je Šarar, dodajući kako će u budućem dječjem kulturnom centru sadržaje pripremati tri riječke gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka sa svojim partnerima”.

Spominjući kako ove ustanove i sada imaju razvijene programe za djecu, Šarar je napomenuo kako će jača infrastrukturna podloga doprinijeti daljnjem bogaćenju tih programa te naveo kako će kvaliteta odrastanja djece u Rijeci nedvojbeno narasti.

Među ostalim aktualnostima oko nadolazećeg programa i infrastrukturnog dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, otvaranje Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane najavljeno je u travnju 2020. godine. Na ovom zdanju bivšeg kompleksa Benčić izvršeni su svi građevinski radovi, a u ovom trenutku traje opremanje.

Također, gradonačelnik Obersnel najavio je spektakularno otvaranje programa Europske prijestolnice kulture 1. veljače u prostoru Riječke luke, navodeći kako će program sadržavati brojne elemente među kojima i posvetu industrijskoj povijesti Rijeke u formi opere, veliki vatromet i još neotkriveno iznenađenje.

Dječja kuća – budući centar dječjih kulturnih aktivnosti

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a programi će sezati puno dalje od sadržaja koji se gledaju, slušaju ili čitaju, budući da će kulturu u Dječjoj kući djeca sama osmišljavati, stvarati, dijeliti i primati, s ciljem poticanja njihove kreativnosti na interaktivan način.

Neke od zamišljenih aktivnosti budućeg centra dječje kulture su izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici.

Obnova Ciglenog objekta zbiva se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti 162.123.324,61 kuna, za kojeg su Gradu Rijeci dodijeljene 68.206.564 kune bespovratnih europskih sredstava. Grad Rijeka ostatak investicije financira udjelom kredita koji iznosi 98.706.500 kn te sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od 10 milijuna kuna. Nakon što je ugovora s tvrtkom ING-GRAD potpisan u siječnju 2019. godine, a radovi su započeli 11. ožujka. Radove na Dječjoj kući, koji iznose 43.4 milijuna kuna izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, dok se nadzor, za koji se izdvojilo 319 tisuća kuna, brine tvrtka ZEM nadzor d.o.o. Procjenjuje se kako će se na opremanje Dječje kuće biti utrošeno 8.2 milijuna kuna.

Ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana sa H zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon Drugog svjetskog rata, Ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva “Rikard Benčić”, dok je propašću tvornice 90-ih godina 20. stoljeća građevina napuštena. Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.

Uz obnovu Ciglenog objekta/Dječje kuće u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, prvi riječki art kvart činit će i budući Muzeja grada Rijeke u nekadašnjoj Palači šećerane, novo sjedište Gradske knjižnice Rijeka u bivšem „T-objektu“, te već otvoreni Muzej moderne i suvremene umjetnosti u „H-objektu“. Također, u Benčiću traju i radovi na izgradnji infrastrukture i uređenju 15700 kvadratnih metara javne površine. Sveukupna ulaganja u bivši industrijski kompleks iznose oko 250 milijuna kuna.