Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Dječja kuća za djecu 21. stoljeća – u Rijeci se otvara jedinstvena kuća kreativnog dječjeg potencijala

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata.

Kreativni potencijal koji pulsira iza zidova ove kuće i čeka svoje male stanare, jedna je od najljepših priča što ih je ispričala Europska prijestolnica kulture u Rijeci – jer je namijenjena baš najljepšima i najdražima: djeci ovoga grada i njegove šire okolice.

Dječju kuću danas su, prije sutrašnjeg svečanog otvorenja, imali prilike obići novinari, koje su u obilasku vodili glavni projektant Dječje kuće mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh., pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem. Obilasku su prisustovali i budući korisnici – četvero djece 5. razreda Osnovne škole Nikola Tesla: Katja Brusić, Andrija Žic, Elena Kolić i Leda Prvulović.
„Mislim da kuća sama priča o sebi, ona je stvarno jedan bombon, u kojoj će se naši najmlađi sugrađani moći baviti najrazličitijim aktivnostima, koristeći pritom najsuvremeniju tehniku vezanu uz audio-vizualno stvaralaštvo, 3D printanje i drugo. Dječje kuća je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Palače Šećerane, treći objekt koji se otvara u sklopu kompleksa Benčić, a u narednih godinu dana dovršit će se nova Gradska knjižnica Rijeka. Time Rijeka dobiva jedan fantastičan kompleks kojim se može pohvaliti vrlo malo gradova ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Europi. U kompleksu je, s jedne strane, sačuvano bogato industrijsko nasljeđe Rijeke a, s druge strane, u tim je prostorima stvoren jedan novi život, novi polet u daljnjem razvoju kulture“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

A priča je započela pripremom projekta, traženjem financijskih sredstava za njegovu realizaciju i kandidaturom Rijeke za EPK te prijavnom knjigom u kojoj je Dječja kuća pronašla svoje mjesto kao programska cjelina i kao fizičko zdanje.

Od 2017. godine razvijao se u Rijeci, pod kapom Europske prijestolnice kulture, ljetni Dječji festival Tobogan i on je, uključenošću svih riječkih kulturnih ustanova u brojne programe i radionice za djecu, već dao naslutiti koliko je neodoljivo šarmantna ideja Dječje kuće: na jednom mjestu, kroz cijelu godinu, ponuditi tako šarolik spektar izvedbi i smisleno usmjeriti snažnu dječju kreativnu energiju.

U srpnju 2018. godine Rijeka je, zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekta obnove zgrada u Benčiću, potpisala ugovor o dodjeli 68,21 milijun kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju Dječje kuće i Gradske knjižnice u kvartu kulture Benčić. Dječja kuća u vidu fizičkog mjesta postala je time sasvim realna stvar i, početkom 2019. godine, započela je njena izgradnja.

Pročelnik Šarar izrazio je zadovoljstvo dovršetkom uređenja Dječje kuće
“Ova zgrada je mezimac u kompleksu Benčić, ne samo zato što je namijenjena djeci, nego zato što je posebna arhitektonski, po svom sadržaju i po svojoj povoljnoj cijeni. Zgrada je po projektu trebala koštati oko 65 milijuna kuna, a na kraju je stajala oko 54 milijuna kuna, i kad uvažimo da smo od države dobili pomoć za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice Rijeka deset milijuna kuna i 68 milijuna kuna od Europske unije, ispada da smo mi Riječani ovu zgradu platili manje od dva milijuna eura, što je veliki financijski uspjeh, koji bi volio podcrtati, jer se obično se mjeri svaka kuna koja se ulaže u kulturu”, naglasio je pročelnik Šarar.

Izrazio je nadu da će uskoro epidemiološka situacija dozvoliti da Dječja kuća zaživi na punokrvan način. „Zapravo sam siguran da će djeca napraviti pravu stvar za ovu kuću i za cijeli Benčić te da će se pravi rezultati ove priče vidjeti za pet ili deset godina, kada neka zdrava, slobodoumna djeca, koja se ne boje niti tehnologije niti bilo čega budu odrasli građani našeg grada“, dodao je pročelnik Šarar.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Svojedobno ju je okarakterizirao kao „Čarobnu kutiju“ inspiriranu „Alisom u zemlji čudesa“, u kojoj posjetitelji postupno otkrivaju njene tajne. I Dječja kuća to doista jest – ona je kuća u kući jer je načinom izgradnje umetnuta u postojeću ciglenu zgradu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. A svatko se ulaskom u nju već na prvi tren može osjetiti Alisom u zemlji čudesa, jer ovakav kulturni centar namijenjen djeci, s tako širokim spektrom aktivnosti i tako kvalitetno, moderno opremljen i vedro, šareno uređen – u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Arhitekt Randić kazao je kako s nestrpljenjem očekuje kako će djeca prihvatiti Dječju kuću.
„Arhitektura namijenjena djeci je specifična, jer se ne radi o prostorima koji moraju zadovoljiti čiste funkcionalne potrebe, već se radi o formativnim prostorima, u kojima djeca odrastaju, stječu prva iskustva, prva prijateljstva i nalaze svoje mjesto u društvu, i dio njihove osobne memorije je neraskidivo vezan s prostorom u kojem su se ta iskustva dogodila. I radi toga je odnos svjetla i sjene, materijala, proporcija i veličine prostora jako važan i na njega treba obratiti posebnu pažnju. Zato smo osmislili prostorije od kojih svaka ima svoj različiti karakter, kako bi svi korisnici u tom prostoru mogli pronaći neki prostor koji bi mogli osjetiti kao svoj“, kazao je Randić.

Projektant Dječje kuće posebno je istaknuo polivalentnost zgrade, jedne od rijetkih takve vrste, budući da se danas u kulturi zgrade često osmišljavaju sektorski.
„Danas više ne radimo objedinjene kulturne zgrade, kao što su se nekad radili domovi kulture, a prije toga narodni domovi. Takav je odnos paradoksalan, jer je razvoj društva krenuo u smjeru multidisciplinarnosti, horizontalne mobilnosti i preklapanja različitih struka, a ovakva mjesta – koja su idealna da bi se učilo na iskustvima onih koji razmišljaju malo drugačije – ne postoje“, zaključio je Randić.

Organizirani obilasci za građane i programske aktivnosti u travnju

U prvim danima nakon svečanog otvorenja u ovo će se moći uvjeriti i građani Rijeke jer će od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja biti organizirane vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane. Ovi će se obilasci odvijati u manjim grupama od dvadesetak osoba, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Građani zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18b, od četvrtka 25. ožujka 2021.

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka svoj redovan rad u Dječjoj kući za počinje u ponedjeljak 29. ožujka te je od tada nadalje otvoren prema redovnom radnom vremenu svih odjela i ogranaka Knjižnice – od 8.00 do 19.30 sati te subotom do 13.00 sati.

U subotu 3. travnja u Dječjoj kući će se održati i prvi programi. Od 9.30 do 11.00 sati u prostoru Šume Striborove na 3. katu kuće, održava se radionica “Prime Parole” – mala škola talijanskog jezika za djecu od 4 do 6 godina, početnike i one s laganim predznanjem ovog jezika. Od 11.00 do 12.00 sati, na istom mjestu održat će se radionica “Pssst… Priča!” namijenjena istom uzrastu, a predstavlja pričanje i čitanje priča uz jezične vježbe, vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Za oba ova programa kapacitet prijavljenih je već popunjen, no tijekom travnja ovi se programi ponovo održavaju.

Nakon kratke pauze u vrijeme Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, već od 6. do 10. travnja, za vrijeme trajanja školskih praznika u Dječjoj kući će se održavati posebni programi, a od 19. do 24. travnja programi manifestacije Tjedan dobre dječje knjige. Više detalja o ovim programima, rasporedu odnosno kalendaru događanja, načinu prijava za prisustvovanje i sudjelovanje – bit će moguće doznati na web stranici Dječje kuće.

Kad se velike ruke slože

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uz njih, u bliskoj suradnji naći će se udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić, a u programe će biti uključeni i mentori koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

Kako bi osmislili programe i organizaciju rada Dječje kuće predstavnici nabrojane četiri gradske kulturne ustanove u proteklim su godinama održali brojne zajedničke radne sastanke, ostvarili suradnje sa više Dječjih kuća na području Europe u smislu razmjene iskustava, gostovali u gradovima Europe na dodatnim edukacijama i ugošćavali europske kolege u Rijeci radi prikupljanja primjera dobre prakse i razmjene ideja.

Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, a to zapravo znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u Striboru, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Ovakav pristup u radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj. Najplastičnije je  ovaj model došao do izražaja u organizaciji i provedbi Dječjeg festivala Tobogan, a vidljiv je i u magazinu Brickzine, kako u njegovim tiskanim izdanjima, tako i u online izdanju. Sada ova iskušana složnost velikih ruku ravnatelja i zaposlenika riječkih kulturnih ustanova ulazi u Dječju kuću, pod zajednički krov, da ondje ostane trajno programski usidrena.

Čarobna kutija od prizemlja do krova

Projektiranje Dječje kuće i njena izgradnja otpočetka su bili usmjereni u očuvanje specifične ciglene vanjštine ove zgrade. Dječji magazin Brickzine, nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, svojim je nazivom (brick=cigla) dodatno skrenuo pažnju na moment u kojem se oko ciglenog objekta u Benčiću stvarala jedna nova i neobična priča. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima ostali su glavna vanjska struktura kuće i originalni, prepoznatljiv element nekadašnjeg tvorničkog zdanja. Novi unutrašnji zidovi kuće izgrađeni su na novoj podlozi i time je cijela kuća iznova sagrađena – unutar ciglene kuće. U izgradnji su iskorišteni i originalni lijevani željezni stupovi i grede, prozori su zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, a unutrašnjost kuće oblikovana je tako da zadovolji potrebe djece i prostorne potrebe za programske aktivnosti koje će se odvijati u Dječjoj kući.

Ulazni atrij Dječje kuće prostran je i slobodan Dnevni boravak, cjelina u kojoj djeca mogu boraviti s roditeljima i zabaviti se bez unaprijed planiranog dolaska ili upisa u pojedinu radionicu. Tu se nalazi i kafe bar, a u prizemlju su još i garderoba, sanitarne prostorije i prolazi do stubišta za gornje katove.

Na prvom i drugom katu smještena je višenamjenska Dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i pozornicom. Ona je namijenjena projekcijama dječjih filmova, izvedbi dječjih predstava, održavanju glazbenih programa, književnih večeri te raznim drugim aktivnostima. Ova višenamjenska dvorana služi i gledanju dječjih filmova koje će djeca sama stvarati, ali i projekcijama filmova prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju.

Na prvom i drugom katu uz Dvoranu su smještene i radioničke prostorije. Na prvom se katu nalazi Backstage dvorane, Most koji će po dovršetku obnove Dječju kuću povezati sa zgradom MMSU-a i Galerija, a na drugom Kino studio i Šuma Striborova. Radioničke prostorije imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima i srce su stvaralaštva Dječje kuće, a programski sadržaji koje ovi prostori nude tiču se, između ostalog, medijskog opismenjavanja djece 21. stoljeća rođene u svijetu digitalnih tehnologija.

Na trećem katu Dječje kuće svoj je novi dom, raskošniji i kvadraturom trostruko veći, pronašao Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. S novim prostornim mogućnostima otvaraju se i novi sadržaji za male članove Stribora, a povezano s time, u budućoj Gradskoj knjižnici, formirat će se odjel za mlade i na taj će se način primjereno razdijeliti literatura za mlade od one za djecu.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalazi se Kontejner – prostor za različite aktivnosti, među ostalima i za predstave, te Terasa s koje se pruža nesvakidašnji pogled na krovove obližnjih kuća u kvartu.

Dječja kuća opremljena suvremenim hrvatskim dizajnom i vrhunskom multimedijalnom opremom

Kao što je od ranije već poznato, projekte obnove Dječje kuće je izradio ured Randić i suradnici d.o.o., radove je izvela tvrtka ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor je provela tvrtka ZEM nadzor d.o.o, u zajednici s ZIV-TICA, Zagreb i Nila InfraRed d.o.o., Zagreb, svi odabrani na javnim natječajima.

No, ono o čemu se do sad nije toliko mnogo pisalo i govorilo – jest opremanje Dječje kuće. Ono je posljednje došlo na red. Namještaj za kuću dobavila je na javnom natječaju izabrana tvrtka Primat Logistika d.o.o., Hrvatski Leskovac, a kuća je opremljena u najvećem dijelu hrvatskim dizajnerskim proizvodima. Većina namještaja (stolice, fotelje, stolići) iz proizvodnog su pogona mlade hrvatske tvrtke Prostoria d.o.o., koja u svom programu kombinira suvremenu tehnologiju te obrtnički i ručni rad najviše kvalitete.

Uz namještaj hrvatskih dizajnera, u zgradi su postavljene i dvije instalacije. U prizemlju je Riječka klupa-Plupa, mladih dizajnera Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, a tapiseriju u Šumi Striborovoj osmislila je akademska slikarica Sanja Ipšić-Randić.

Multimedijalnu opremu za filmski i glazbeni studio, te za dvoranu u kojoj će se održavati audio vizualne izvedbe, predstave i filmovi dobavila tvrtka Audio Video Consulting d.o.o., Zagreb.  Dvorana Dječje kuće omogućit će malim Riječankama i Riječanima, kao i onima starijima, jedinstveno i neponovljivo kino iskustvo. Dvorana je opremljena vrhunskom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos surround zvučnom tehnologijom. Ovime Rijeka ujedno prva u Hrvatskoj ima Dolby Atmos tehnologiju, kao veliki tehnolški iskorak u doživljaju zvuka, u odnosu na klasično kino. Dvorana ima i mnogo tehnoloških noviteta poput, primjerice, integriranog sustava zvuka namijenjenog slabočujnim osobama. Dodatno, Atmos zvučni sustav  je najnapredniji tehnološki sustav za reprodukciju višekanalnog zvuka koji trenutačno postoji, okosnica je ove tehnologije, a ujedno i temeljna razlika u odnosu na tradicionalne surround sustave, širenje je zvuka u vertikalnom smjeru. Dva manja studija za snimanje i montažu opremljena su chroma key površinom za vizualne efekte i kompoziting, dva 4k kamkordera, 2 robotske kamere, raznim vrstama mikrofona za svaku namjenu, 6 kanalnim audio snimačem i audiom mikserom, sustavom LED rasvjete na nosivoj konstrukciji ili stalcima od 12 led panela s pripadajućom kontrolom, video mikserom s kontrolnim panelom za kreiranje virtualnog studia i prijenose uživo te ostalom potrebnom opremom i softverima za izvođenje radionica i drugih programa. Navedeni prostori i oprema omogućuju izvođenje raznovrsnih edukacijskih programa, od “klasičnog” igranog i dokumentarnog filma i TV reportaže i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova.

RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja dobavila je tvrtka Viva info d.o.o., Zagreb, računalnu opremu Span d.d. i Combis d.o.o., Zagreb, a opremu za telefonsku mrežu Actual IT d.d., Kopar, Slovenija. Ugostiteljsku opremu za bar u prizemlju dobavila je tvrtka Fusio d.o.o., Poreč.

Financiranje izgradnje i opremanja kuće

Preoblika Ciglene zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Dječju kuću kvarta kulture, provedena je u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna.

Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Ciglena kuća u sklopu tvorničkog kompleksa Benčić pojavila se 1889. kao objekt za sušenje duhana, u doba kada je na toj lokaciji djelovala Tvornica duhana.

Bivši industrijski kompleks Rikard Benčić postaje riječki kvart kulture Benčić

U Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Sada se u tzv. Ciglenoj zgradi otvara Dječja kuća. I u kvartu kulture još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka. Također, tijekom proljeća dovršit će se i uređenje preostalih javnih površina u Benčiću do gradilišta knjižnice.

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske. U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su ta EU sredstva odobrena.