Revija će se godine održavati od 2. do 10. studenog uz deset predstava i raznolik popratni program za jubilarnu 25. reviju lutkarskih kazališta.

Tijekom 25 godina postojanja, Revija je izrasla u međunarodnu manifestaciju iznimne kvalitete i svake godine iznova okuplja respektabilne lutkare i lutkarska kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Tako ovogodišnja Revija donosi deset predstava; osam iz Hrvatske te po jednu iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. U godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture riječki su lutkari u Rijeku planirali dovesti predstave iz cijeloga svijeta, no zbog situacije uzrokovane koronavirusom, naglasak je na hrvatskim kazalištima.

Riječki lutkari u ovoj godini obilježavaju još dva velika jubileja – 60 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka i 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.

Na ovoj će Reviji mala i velika publika moći uživati u predstavama Kazališne družine Pinklec, Gradskog kazališta lutka Split, Kazališta lutaka Zadar, Zagrebačkog kazališta lutaka, Teatra Puna kuća, Teatra Poco Loco i Kazališne družine Teatar Fort Forno.

Budući da je cijela jubilarna Revija pod znakom Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, realizirat će se i suradnja EPK gradova pa će se tako predstaviti i dugogodišnji suradnici Kazališta – Lutkovno gledališče Maribor iz Slovenije i Lutkarsko kazalište Mostar iz Bosne i Hercegovine. Predstave će se održavati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Ovogodišnja Revija donosi i dvije radionice – Jednom nogom u plesu kolaborativne izvedbene skupine BADco. koja će se održati u RiHub-u te Čarobni napitci u operi Teatra Oz koja će se održati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Izložba Lutkarska luka autorica Luči Vidanović i Vedrane Balen Spinčić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka bit će postavljena u Galeriji Kortil od 3. do 11. studenoga. Izložbom se želi zahvaliti svim kazalištima koja su sudjelovala u proteklim Revijama, a posebno onima koja su od samog početka dio ove velike manifestacije – Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište lutaka Split, Kazalište lutaka Zadar i naravno Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Na izložbi će biti postavljeni dijelovi scenografije i lutke predstava koje je mala i velika publika imala prilike gledati kroz 25 godina održavanja Revije.     

Na Reviji će biti i promocija knjige Lutkarski žanrovi na sceni Gradskoga kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo autorice Maje Verdonik i knjige Duša u stvari autorice Livije Kroflin te promocija časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek Književna revija – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.

Projekt Lutke u izloge! ove godine prezentira lutke iz predstava iz fundusa i s repertoara Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje su se prikazivale na Revijama lutkarskih kazališta. Autorica postava je Marija Volkmer, a lutke će se naći u izlozima Knjižare Edit, Futura Nove, Obuće, Cicibana, Flaira, The Nexta, Torbice, Ganta i Five Star Fashiona Rijeka.

Više o programu i načinu kupnje karata nalazi se na stranicama 25. revije lutkarskih kazališta.

Knjižicu o 25. reviji lutkarskih kazališta možete potražiti na poveznici.


Otkazuje se gostovanje predstave „Ljepotica i zvijer“ u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i GK Joza Ivakić, Vinkovci, koje se trebalo održati u sklopu 25. revije lutkarskih kazališta 8. studenog u 17:30 i 19:00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Umjesto spomenute predstave, na Reviji će nam se ipak pridružiti Kazališna družina Pinklec, Čakovec s predstavom „Vuka se ne bojim ja“, 8. studenog u 18:00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Moli se publika koja je već kupila ulaznice za predstavu „Ljepotica i zvijer“ da se za sve informacije javi na mail blagajne Kazališta blagajna.gklri@gmail.com.

Riječki lutkari ispričavaju se publici zbog svih dosadašnjih promjena te zbog mogućih budućih promjena koje su nažalost uzrokovane višom silom, tj. pandemijom koronavirusa.