U četvrtak 26. ožujka u 19 sati u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1, Rijeka) otvara se izložba 3. smjena, nastala u suradnji riječke multimedijalne umjetnice Milijane Babić i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u okviru programskog pravca Dopolavoro.

Tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena, i dalje su u velikoj mjeri prisutne kao prepoznatljivi modeli funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada. U projektu se sintagma „treća smjena“ upotrebljava kao naziv za popravljanje ženskog tijela radom na sebi, kako bi se žena približila idealno lijepom prema društveno nametnutoj predodžbi o ženskoj ljepoti. 3. smjena odnosi se na dva segmenta ženskoga rada i povezuje ideju rada i onu slobodnoga vremena, a, što je važnije, u svojoj naoko frivolnoj ulozi na specifične načine utječe na radni aspekt ženskih života.

U sklopu projekta provedeno je višemjesečno terensko istraživanje u riječkim salonima ljepote u kojima je intervjuirano šezdesetak korisnica. Na osnovi prikupljenog materijala nastaje multimedijalna izložba čiji je sastavni dio publikacija koja simulira ženski časopis.

Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 16. travnja, od ponedjeljka do subote 10 – 13 i 17 – 20 sati.