U šetnji Rabom i daleka povijest postaje vidljiva, opipljiva i zamisliva, a život rimske provincije usporedna stvarnost. Kome se obratiti kada u vrtu pronađete ulomak rimskog mozaika i shvatite da je cijeli otok arheološko nalazište?!

Vođeno idejom muzeja na otvorenome, susjedstvo otok Rab, u suradnji s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka te Heritage Malta – National Museum of Archaeology iz Malte, kao europskim partnerom, sistematizira i valorizira arheološku baštinu otoka stvarajući preduvjete za edukativne aktivnosti i razvoj turizma, s naglaskom na kulturnu baštinu. Prezentirajući arheološke lokalitete in situ i povezujući ih trima pješačkim i biciklističkim stazama, nastoji se povezati kulturnu baštinu, obrazovanje, rekreaciju i sport te promicati blagodati boravka u prirodi i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Veliko otvorenje i predstavljanje arheološkog muzeja na otvorenome obilježava se utrkom Rab Archaeological (T)races 2020, u kojoj stotine sudionika iz Hrvatske i svijeta, zaljubljenika u prirodu i otkrivanje drevne povijesti, obilazi arheološke staze otoka Raba.

Program se provodi uz pomoć i potporu Grada Raba, Općine Lopar, Turističke zajednice Općine Lopar te drugih institucija, udruga i pojedinaca.