Simpozij je dio programa Krajobrazi sjećanja koji istražuje, analizira i predstavlja povijest Rijeke u novome ruhu.

Atlantic to Adriatic okupit će znanstvenike i istraživače iz područja povijesti, kulturalnih studija, geografije i drugih interdisciplinarnih perspektiva, koji su u radu fokusirani na poveznice između Irske i jugoistočne Europe. Tako će skup biti i jedan od prvih koraka u akademskom povezivanju Irske i Hrvatske.

Događaj započinje u četvrtak, 26. travnja u 16:00 sati u zgradi Filodrammatice, s panelom o migraciji, jeziku i religiji. U 18:30 sati slijedi pozdravni govor Olive Hempenstall, irske veleposlanice u Hrvatskoj te predstavnika Rijeke 2020. Ključni govor naziva Hubert Butler and the Balkans održat će Chris Agee, pjesnik i urednik časopisa Irish Pages a raspravu će moderirati Vuk Perišić, pisac i novinar iz Rijeke te Aidan O’Malley sa Sveučilišta u Rijeci.

U petak, 27. travnja od 09:00 sati nadalje, na Filozofskom fakultetu u Rijeci (F-801) održavat će se paneli o okvirima etnonacionalnih sukoba i irsko-balkanskih povijesnih i kulturnih veza. Okrugli stol s početkom u 16:00 sati vodit će Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Znanstveni skup koordiniraju Rory Archer sa University College London, Jelena Đureinović sa University of Giessen i Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci. Događaj je velikodušno podržan od strane Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj, Filozofskog fakulteta u Rijeci te Rijeke 2020 -EPK.