Krajem rujna na prostoru Kampusa Sveučilišta u Rijeci otvara se Autokino – Kinotenk na Trsatu. Novi riječki prostor za film na otvorenom donosi tri antiratna satirična filma – svevremenski Veliki diktator Charlieja ChaplinaM*A*S*H legendarnog Roberta Altmana i besprijekorni Cabaret Boba Fossea.

Projekcija filma Cabaret (Bob Fosse, 1972.) održat će se 9. listopada s početkom u 20.00 sati. Film se prikazuju na novoj, posebno za ovu priliku izgrađenoj projekcionoj površini, a zvuk se, kao i na prethodnim autokino projekcijama, prenosi preko radijske frekvencije 91,6 FM.

Cabaret je filmski mjuzikl iz 1972. u režiji Boba Fossa sa glumačkom ekipom koju čine Liza Minnelli, Michael York i Joel Grey. Radnja filma je smještena u Berlin u vrijeme Weimarske republike, 1931. godine, preed dolazak Hitlera na vlast.

Današnji prostor Kampusa pred stotinjak je godina iz pašnjaka pretvoren u modernu kasarnu Kraljevine Jugoslavije na tadašnjoj zapadnoj granici. Kasnije su tu ušle talijanske pa njemačke okupacijske snage, da bi najduži stanar bila JNA koja se iz oslobodilačke vojne sile iz Drugog svjetskog rata pretvorila u prijetnju gradu početkom Domovinskog rata. Nakon mirnog iseljenja JNA, tu je desetak godina boravila Hrvatska vojska koja je početkom stoljeća vojarnu prepustila Gradu za potrebe Sveučilišta u Rijeci. Jedina neobnovljena zgrada iz perioda vojnog korištenja ovog prostora sada postaje kino na otvorenom.

Antiratna satira promatra strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku, pokušavajući zadržati zdrav razum u suludim situacijama. Danas, kada se čini da pandemiji nema kraja, okruženi prijetnjama nuklearnim sukobima, naznakama građanskih ratova, i nemirima od Portlanda do Minska, od Damaska do Hong Konga, ovi filmovi nude refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja, na lokalitetu koji je obilježen vojnim djelovanjem i budi sjećanja na lokalne ratne prilike.