U subotu 21. ožujka 2020. godine od 11h do 13h u RiHubu se održava druga radionica ciklusa Sobno bilje za neznalice u sklopu programa Biljkoteka Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Prostor RiHuba je u ožujku postaje utočište za biljke kojima njihovi vlasnici žele naći novi privremeni ili trajni dom. Biljkoteka je projekt zamišljen kao biljni hotel, knjižnica i laboratorij za učenje o botanici. Svi zainteresirani građani u Biljkoteci mogu ostaviti svoje biljke na čuvanju kako ne bi uvenule kad primjerice moraju otputovati ili izbivati iz kuće.

U sklopu biljkoteke organiziran je ciklus radionica Sobno bilje za neznalice o njezi kućnih biljaka i kreativnom kućnom vrtlarenju. Radionice su namijenjene svima koji misle da nemaju “zelene prste” i žele naučiti više o pravilnom načinu brige za svoje bilje.

Na drugom ciklusu radionica polaznici će učiti o osnovama njege i održavanja zdravlja kućnoga bilja. Od zalijevanja do prihranjivanja, obrezivanja i čišćenja biljaka. Dobit će odgovore na pitanja kako prepoznati pozive u pomoć biljke prije nego što bude prekasno i kako pravilno dozirati zalijevanje i prihranjivanje te kako prepoznati nametnike i uspješno ih se riješiti.

Radionica je ograničena na 15 polaznika, a prijave su obavezne na linku.

Ciklus radionica završit će otvorenom razmjenom biljaka na kojoj će polaznici radionica te svi zainteresirani građani moći donijeti svoje reznice i sadnice te se družiti i razmjenjivati biljke i savjete.

Natali Bosić
Voditeljica radionice, pedagoginja koja je zanimanje pronašla u području neformalnog obrazovanja i kulturno-umjetničkog obrazovanja djece i mladih, a gaji posebnu strast prema vrtnoj i kućnoj botanici koju ulaže u oblikovanje urbanog vrta u centru Rijeke s oko četrdesetak biljnih vrsta.

Napomena
Ovaj ciklus radionica se ponavlja, pa ukoliko ste prošli Sobno bilje za neznalice 1, 2 i 3 molimo vas da svoje mjesto prepustite za biljkoljupce koji će se prvi puta okušati u radu s biljkama. Svi zainteresirani mogu doći na zadnji susret na kojemu ćemo se družiti i razmjenjivati biljke.