Bolje vas našli, platforma susreta, druženja i razmjene ovu srijedu 19.12. posjećuje Brod na Kupi.

Program koji je bio pripremljen i najavljivan još u studenom, zbog vremenskih prilika morao je biti odgođen, tako da je dogovorena umanjena verzija događanja, nimalo manje vrijedna i kvalitetna!

Prije nego li predstavimo program Bolje vas našli u susjedstvu Brod na kupi koji je zapravo ulomak programa i idejno zaokružuje tek jedan sloj ove zanimljive višeslojne zajednice progovoriti ćemo ponešto o susjedstvu Brod na Kupi i njegovim specifičnostima.

Priroda, znanost i društvo, ali i suživot i integracija glavne su teme Broda na Kupi, a inicijativu susjedstva, za razliku od drugih susjedstava, vodi jaka i iskusna riječka institucija – Prirodoslovni muzej grada Rijeke kroz svoju Brodsku podružnicu smještenu u Zrinskom Kaštelu. Kaštel Zrinski u priču uvodi veliki i važni županijski projekt “Kulturna ruta Putovima Frankopana”. I bez da smo još upoznali susjedstvo već znamo da je publika zagarantirana i da je program izniman jer to potvrđuje i sudjelovanje naših partnera u brojnim europskim projektima.

S druge strane Brod na Kupi je divlja priroda, rijeka i šuma, a u toj divljini skriven je granični prijelaz i žilet žica naših susjeda. Pogranična zona specifičan je oblik suživota, u ovom slučaju prvih susjedstava Broda na Kupi i Petrine koje dijele administrativne formalnosti poput Schenghena ili politički stavovi oko migrantske krize. Doduše upravo su građani oba susjedstva predlagali drugačija, ljudskija rješenja.

Možda ćemo jednog dana u dalekoj budućnosti u Brodu na Kupi priredbu uklopljenu u savršenu prirodu kupske doline posvetiti povijesti granica i pograničnih zona. Doduše pomisao na današnje vitezove, puškare i streličare sa sofisticiranim oružjem i tehnologijama nadziranja ne stvara baš romantiziranu sliku. Zato bi možda baštinjenje određenog segmenta povijesti i kulture trebalo sadržavati i trenutak spoznaje o vremenima koja danas gledamo iz perspektive kulturnog turizma. Drugim riječima interpretacija je svakako ozbiljnija, dublja i sveobuhvatnija od romantiziranja.

Svako susjedstvo pa tako i Brod na Kupi otvara niz tema prema kojima kreće iz svoje vlastite ideje o komuniciranju boljitka zajednice u svakom smislu.

Kako bilo u Brodu na Kupi danas krećemo od prirode i naše povezanosti s njom i to je tek početak velike avanture kroz koju se isprepliću povijest, priroda, društvo, sadašnji trenutak i vizije budućnosti.

PROGRAM:
16 sati – predstavljanje inicijative Brod na Kupi unutar 27 Susjedstava
16.30 sati – predavanje Čarobne biljke našeg kraja
17.15 sati – edukativna obiteljska radionica “Čarolije s planine”
18 sati – druženje uz domjenak

Napomene:

  • sve aktivnosti u programu su besplatne
  • program je namijenjen svim uzrastima
  • raznovrsnim programom namijenjenim svim dobnim skupinama predstavlja se Brod na Kupi – jedno od „27 susjedstava“ u istoimenom programskom pravcu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Organizator: Prirodoslovni muzej Rijeka
Partner: Rijeka 2020 – EPK / programski pravac 27 susjedstava
Pokrovitelji: Grad Delnice, Turistička zajednica grada Delnica
Sponzor: Gastro gala j.d.o.o.
Suradnici: Red Čuvara grada Zagreba, KTD Risnjak – Delnice d.o.o., Župa sv. Marije Magdalene, Brod na Kupi

Bolje vas našli!