Pozivamo Vas na pošumljavanje Učke, #budiBUKVAlan, u sklopu proslave 25 godina djelovanja Udruge Žmergo. U zamjenu za 25 rođendanskih svjećica, u šumi nas čeka 2500 sadnica mlade dvogodišnje bukve, pa ćemo radno, zajednički i pozitivno mijenjati krajobraz Učke.

Početkom devedesetih mladi opatijski eko aktivisti željeli su utjecati na negativan trend deforestacije Učke, a sve je kulminiralo pokretanjem Ekološkog društva Žmergo i inicijativom da se Učka proglasi parkom prirode, što je na svu sreću i uspjelo. Prošlogodišnja akcija pošumljavanja Učke, #budiBUKVAlan, i više je nego uspješno provedena. Zasađeno je više od 570 sadnica bukve, koje su se, prema riječima Hrvatskih šuma, primile odlično, što nam daje dodatan poticaj da ove godine nastavimo s pet puta više sadnica.  Sadnice i dio opreme za pošumljavanje osigurat će Žmergo zajedno s Hrvatskim šumama, ali ponesite i svoje rukavice, lopate i krampove, kako bi uspjeli ostvariti zadani cilj!

Na rođendansku proslavu su pozvani svi zainteresirani, od onih najmlađih do iskusnih, povedite i svoje ljubimce na četiri noge.

Savjetujemo sve zainteresirane da se opreme za šumski teren i temperature (gojzerice, slojevita udobna odjeća i sl.), i za pošumljavanje. Mjesto pošumljavanja nalazi se duboko u učkarskoj šumi pa ukoliko dolazite automobilom imajte na pameti da imamo i vožnje makadamom.

Okupljanje je na Poklonu u 9:30 i kreće se na dvije lokacije.

Zasađena stabla će biti mapirana pa ćete svoju bukvu moći pronaći i za 10 let! Nakon pošumljavanja na Poklonu će biti otvorena izložba fotografija “25 godina Žmerga” uz piknik za sudionike. Ponesite svoje instrumente pa ćemo zajedno zasvirati da rođendan prođe u veselijem ruhu.

Zazelenimo našu Učku zajedno 26. listopada 2019., ako nam vremenski uvjeti dopuste! Prijave su na linku: https://forms.gle/1V5aPLtQRnAGrD8p9

Manifestacija #budiBUKVAlan, dio je programa opatijskog susjedstva, u sklopu programskog pravca 27 sudsjedstava, dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.  Za više informacija: info@zmergo.hr

 

Događaj će biti fotografiran i/ili sniman radi obveze osiguranja vidljivosti programa u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK program) te će se fotografije i snimke koristiti objavom na web portalu i društvenim mrežama RIJEKA 2020 te arhiviranjem podataka o događaju.

Dodatne informacije mogu se naći na https://rijeka2020.eu/uvjeti-koristenja/.