Susjedstvo Turnić-Mlaka objedinjuje dvije riječke četvrti povezane urbanim životom industrijskog nasljeđa brojnih povijesnih razdoblja modernizma i socijalizma te stvaranjem i razvojem riječke alternativne scene. Prisutnost i vidljivost tehničke kulture je sve prisutna ali s jedne strane tu je nepristupačna industrijska zona kojom upravlja država i s druge radnička naselja visokogradnje i građani grada Rijeke koji u današnjici žive praralelne i odvojene živote. „Centar Svemira“ i program susjedstva Turnić-Mlaka pokušaj je premošćavanja te nevidljive diobe.

Nažalost program nije moguće izvesti u cijelosti zbog prilagodbe novim Covid-19 okolnostima te se najavljuje samo dio programa naslova MIT lab koji je nastajao kroz 2020. godinu suradnjom brojnih aktera i direktnu podršku INA-e kao partnera koji je omogućio korištenje iznimnog prostora za razvijanje inovativnih, umjetničkih i znanstvenih edukacija.

U programu su sudjelovali In klub inovatori Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez udruga Molekula, Radio klub Kvarner Rijeka i brojni drugi pojedinci.

MIT (Mlaka i Turnić) otvoreni je labaratoriji i program eksperimentalnog tipa namjenjen mladima kroz koji se na inovativan i interaktivan način objedinjavaju korisna znanja i alati iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije, radio-amaterizma i različitih drugih tema. Program se provodio kroz tri cjeline: Majstorska klasa kroz koje sudionici uz direktan rad s mentorima radili na određenoj temi producirajući vlastiti rad za finalnu prezentaciju/izložbu; Dani otvorenih vrata za vrijeme kojih je zainteresirana javnost posjećivala MIT prostore; Završna izložba radova sudionika;

Ovaj program samo je skica za budući Centar Svemira Turnić-Mlaka!

O PROGRAMU

Zadovoljstvo nam je predstaviti MIT Labu kao novi riječki umjetničko-znanstveni dnevni boravak grada Rijeke i susjedstva Turnić-Mlaka izložbom radova sudionika majstorskih klasa

Dizajn i (d)okolica

Mentor: Leo Kirinčić

Sudionici: Željko Agić, Dominik Ivandić, Antonia Grgić, Carla Marion

Izložba serije grafika pod nazivom “vizualna percepcija iz okolice” rezultat je procesa tijekom kojeg su sudionici savladavali osnove dizajna te osmišljavali vlastite projekte.

Vizualni jezik i čitanje slike, simbola, boja, tipografija važno je znanje danas u svijetu brzog čitanja istih. Kako bi stvarali vizualni jezik budućnosti krenuti ćemo od osnova dizajna u (d)okolici. Grafički jezik i dizajn istinski je suradnički prostor u kojem zajednički stvaraju dizajneri, pisci, tipografi, ilustratori, tiskari i drugi kreativci. Kako ideja postaje vidljiva ili kako inovacija prelazi u vizualni oblik samo je početak oblikovanja znanja o vizualnoj komunikaciji. Cilj radionice i prakse je upoznati polaznike sa osnovama grafičkog oblikovanja. Polaznici će kroz niz vježbi i diskusija savladati osnove vizualne kulture i komunikacije. Radionice se provode u nekoliko faza koje uključuju predavanja i diskusije, vježbe i istraživanja nakon čega se izvodi završni izložbeni rad.

Leo Kirinčić medijski je dizajner i istraživač koji niz godina djeluje na području kulture kao samostalni autor. Vanjski je suradnik udruge Drugo more iz Rijeke. Osim oblikovanja grafičkog i novomedijskog sadržaja u svome radu promišlja i istražuje načine na koji mediji ili prostor(nost) utječu na ljudsko ponašanje. Za udrugu „Centar za kulturu dijaloga“ radi kao savjetnik za poslovni razvoj i komunikacijsku strategiju na programu „Moje mjesto pod suncem“. Mentor je mnogobrojnih radionica. Član je radne skupine RadicalXChange koja se bavi izgradnjom modela za unaprijeđenije ekonomskih i društvenih procesa.

Turnić we have a problem – škola radio valova

Mentori: članovi Radio kluba Kvarner Rijeka

Sudionici: Rafaela Pokrajac, Sabino Sepčić

Uz demonstraciju ostvarivanja radiomaterske veze, te ostvarivanja veze preko satelita, posjetitelji će moći razgledati  radioamatersku opremu i razgovarati o svrsishodnosti radio-amaterizma u doba Covid-19 pandemijskih okolnosti.

Radioamaterizam (engl. hamradio, amateur radio) je hobi unutar tehničke kulture kojim se bavi oko 6 milijuna ljudi širom svijeta. Radio operator, koji se još naziva i ham ili radioamater, koristi suvremenu radijsku opremu za komunikaciju s ostalim radioamaterima za javne potrebe, rekreaciju ili vlastito unapređenje. Radioamaterski operatori održavaju bežičnu komunikaciju s prijateljima, članovima obitelji ili pak potpunim strancima te često pomažu svojim zajednicama u svrhu održavanja komunikacija u kriznim situacijama (nesreće, katastrofe), a usput povećavaju svoje znanje radijske i elektroničke teorije.

MIT Lab školica ugostit će riječki radio klub Kvarner čiji članovi kroz program „Turnić we have a problem“ otpočeti neuobičajenu školicu zamišljenu kroz nekoliko aktivnosti: osluškivanje zvukova dubokog svemira i pripreme za radio-spajanje s međunarodnom svemirskom stanicom ISS. Ovo iznimno korisno znanje budućnosti uvodno će nam pojasniti radio-amaterizam u zemaljskim i satelitskim komunikacijama.

Radio klub Kvarner Rijeka osnovan je 1980. godine te od svog osnutka djeluje u današnjoj Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo. Iste je godine Klub primljen u Savez radioamatera Hrvatske (danas je to  Hrvatski radioamaterski savez – HRS) i dobio svoju prvu pozivnu oznaku YU2CKG. Po osamostaljenju RH – Klubu dodijeljena pozivna oznaka 9A1CKG, a od 2012. Klub provodi edukacije zainteresiranih s posebnim naglaskom na mlade za bavljenje radijskom tehnikom kroz tečajeve i praktičan rad te sudjeluje u aktivnostima Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije kod mogućih ugroza kada javna telekomunikacijska mreža van funkcije. Članovi Natjecateljske sekcije Kluba aktivno sudjeluju u nacionalnim i međunarodnim Natjecanjima čime se promovira RH, PGŽ i Grad Rijeka u radioamaterskoj zajednici diljem svijeta. U natjecanjima i raznim prigodama Klub radi pod pozivnom oznakom 9A5G, a u 2020-oj povodom 40. godina od osnutka dodijeljena mu je prigodna pozivna oznaka  9A40CKG. Do sada su članovi Kluba odradili više tisuća radioamaterskih veza i potvrđeno nam je više od 100 “entiteta” u svijetu (entitet je “po radioamaterskom zemljopisu” nešto približno slično kao država članica UN-a).

Bionički oblici – radionica pneumo-robotike

Mentor: Davor Andrić, Arhitektonski fakultet, Zagreb

Sudionica: Antonija Grgić

Izložba se sastoji od nekoliko interaktivnih ručno upravljanih pneumatskih skulptura koje su nastale po uzoru na “bio-logične” meke robote. Izrađene su od raznih laganih materijala kao što je polietilenska folija, PVC cijevi, plastične letvice, mreže i sl. Posjetitelji izložbe moći će pomoću pripremljenih električnih pumpi ručno aktivirati i deaktivirati napuhavanje pojedinih izložaka te tako istražiti mogućnosti i raspone pokreta bio-inspiriranih instalacija.

Pneumo-robotika sama po sebi je avantura. Ako tome dodamo i arhitektonsku protetiku, dobili smo majstorsku radionicu inovativnih laganih konstrukcija koje svojom funkcijom i oblikovanjem imaju potencijal podizanja kvalitete života i kretanja u gradskom prostoru.

Rijeka je iznimno zahtjevan grad za pješake, a zamislite da ti pješaci još nose neki teret, ili voze dječja kolica ili se teže kreću jer su već u poznim godinama, a prepreke su brojne. Neki prostori traže prilagodljiva rješenja za poboljšanje drugih aspekata korištenja. Ova majstorska radionica platforma je za one čije ideje tek dolaze i koji će ovaj grad, a možda i neke druge gradove unaprijediti svojim idejama i pomoći da budu pristupačniji i ugodniji za korištenje.

Pneubotske funkcionalne konstrukcije i instalacije lagane su prilagodljive konstrukcije. Kroz radionicu će se istraživati inovativni načini natkrivanja, zasjenjenja, ograđivanja ili neke druge funkcije i intervencije. Ovisno o angažmanu i interesu sudionika fokus će biti usmjeren na ideje i teme te  rješenja konkretnih arhitektonskih i  urbanih situacija prema kojima se pokaže najviše interesa.

Davor Andrić diplomiran je inženjer arhitekture. Diplomirao je 2006. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je 2017. godine doktorirao na temi biomimetičkih pneubotskih konstrukcija u arhitekturi na kojoj su mu mentori bili prof.dr.sc. Karin Šerman, i doc.dr.sc. Josip Galić. Stručno radno iskustvo stekao je radeći u različitim arhitektonskim uredima u Zagrebu i Budimpešti. Kao član tima sudjelovao je na petnaestak arhitektonskih natječaja. Od 2009. godine zaposlen je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u svojstvu asistenta na kolegiju “Nosive konstrukcije”, a od 2017. je zaposlen na istom mjestu kao poslijedoktorand. Objavljuje znanstvene radove u znanstvenim časopisima te sudjeluje na domaćim i stranim znanstvenim i stručnim skupovima.

o.U.N.d ili kako nastaje zvukopis?

Mentori: Luka Rodela, Toni Jelenić

Sudionici: Lisa Beg, Marko Sterpin

U sklopu prezentacije sudionici će demonstrirati Sample pack za izradu beat-ova napravljen od skupljenih zvukova iz Industrijske ulice ( Milutina Barača) gdje će posjetitelji na midi kontroleru moći isprobati izradu beat-ova sa skupljenim zvukovima.

Ne tako davno, kada su 70-ih godina prošlog stoljeća neki tadašnji klinci počeli stvarati u potpuno novom digitalnom okruženju, imali su samo ideju o neograničenim mogućnostima nastajanja zvuka. Na početku je tehnologija kaskala za idejama, potom je tržište diktiralo korištenje istih, dok smo danas u situaciji relativne demokratičnosti korištenja digitalnog softwarea.

Kako koristiti dostupne elektroničke uređaje i aplikacije u svrhu stvaranja zvuka i glazbe osnovno je pitanje s kojim će svaki od sudionika stvoriti možda svoje prvo zvučno djelo, svoj prvi zvukopis. Što znači S.o.U.N.d otkrit će vam mentori radionice Toni Jelenić i Luka Rodela koji će polaznike podučavati u osnovama DAW (digital audio workstation) programa – FL studio uz nezaobilazne osnove glazbene teorije radi lakšeg razumijevanja različitosti pojedinih žanrova i stvaranja istih. Kroz radionički pristup sudionici će savladati samostalno snimanje zvukova, unos u program, i produkciju i miksanje zvukova. Drugim riječima svatko će steći alat kojim će moći napraviti pjesmu ili glazbenu kompoziciju. Uz savladavanje softvera i teoretskog dijela, nezaobilazni su i glazbeni instrumenti, ali i drugi elementi važni u nastajanju zvukova i glazbe, poput MIDI kontrolera (KORG padKontrol), mikrofona (RODE NT1) , midi syntha (Icon i-keyboard) i drugih.

Toni Jelenić rođen je u Rijeci 5.2.1989. gdje je magistrirao na Pravnom fakultetu. Nakon završenog školovanja i odrađenog pripravništva u odvjetničkom uredu, odlazi u Zagreb gdje dvije godine radi u digitalnim i kreativnim agencijama (404 i Senor) na poziciji copywritera. U prošlosti je bio član kolektiva Tribe films, a s kojim je snimio i producirao 4 snowboard filma. Trenutno snima dokumentarne filmove i amaterski se bavi glazbomi i produciranjem u FL Studiu.

Luka Rodela (Rijeka, 1988.) bavi se zagovaranjem u kulturi i umjetničkom produkcijom. Radi za Savez udruga Molekula, platformu organizacija civilnog društva u području usuvremene umjetnosti i kulture, koja uključuje : Drugo more, Prostor Plus, Trafik, Delta 5, Filmaktiv, Unutar Molekule vodi različite programe i projekte poput RiUSE Centra – Forget Heritage projekta, vođenjem prostora OKC Palach i Filodrammatice. Facilitira razmjenu međunarodnih i lokalnih umjetnika i radnika u kulturi, studenata i mladih. Bavi se produkcijom u polju vizualnih i izvedbenih umjetnosti, istraživanjem u kulturi, edukacijom i participativnim aktiviranjem zajednice.

AFFK – Analogni foto film klub

Mentori: Ana Jurčić, Romano Perić, Stephany Štefan, Gregor Bogdanović

Sudionici: Iva Dakić, Franjo Varga, Ida Krstulović,Helena Drmić, Martina Ivanišević, Barbara Prevedan, Lucija Depikolzvane, Jan Mastrović, Margarita Burin, Antonija Kezić, Petra Pavkovic

U sklopu završne izložbe Analogni foto film klub izlaže “work in progress” FIRST TAKE radove koji su nastali u procesu stjecanja vještina rada s analognim fotoaparatom i ostalim elementima rada u tamnoj komori – crno bijele fotografije manjeg formata.

Tehnološka pismenost otpočinje razlikovanjem analognog i digitalnog pa tako i u fotografiji. Digitalne kamere su možda preuzele svijet, ali zasigurno nisu preuzele znanje s kojim možete stvoriti svoju kutiju u koju će kroz mali otvor ući svjetlo i napraviti fotografiju. Analogna fotografija koristi filmove, negative, optiku i kemijske reakcije i zapravo predstavlja prvi primjer analogne tehnologije. Ovo je još jedno od iznimno važnih znanja budućnosti.

Ana Jurčić rođena je u Rijeci 1987. gdje se školovala i stekla zvanje magistre kulturologije. Kao članica udruge Filmaktiv koordinirala je i vodila je brojne edukacijske programe iz područja dokumentarnog filma, videoaktivizma i AV novinarstva za različite dobne skupine. Autorica je nekoliko dokumentarnih filmova, video spotova i video scenografija za kazališne predstave, a sudjeluje i kao snimateljica, montažerka i inženjerka zvuka u nizu pretežito dokumentarnih filmskih produkcija. U Art-kinu radi kao projekcionistica i suradnica u radioničkim programima.

Romano Perić rođen i živi u Rijeci. Magistar kulturologije – smjer mediologija. Dugogodišnji član Filmaktiva i projekcionist u Art-kinu.

Stephany Štefan (Ass. in Arts – fotografija – The Art Institute of Atlanta, USA) je multidisciplinarna umjetnica iz Rijeke. Vlasnica je fotografskog studia Stephany Stefan Studio te se profesionalno bavi fotografijom deset godina fotografirajući i retuširajući komercijalnu fotografiju i dokumentarnu fotografiju. Osim fotografijom, bavi se glazbom, cirkuskom i audio-vizualnom umjetnošću.

Gregor Bogdanović multimedijalni je profesionalac,  aktivno djeluje na područjima fotografije, web tehnologija, IoT-a i drugih multimedijalnih domena. Fotografijom se bavi više od deset godina.

Rijeka budućnosti

Mentori: Ratko Božić, Ivona Budimir, Boris Caput, Guido Ćiković, Dino Delač, Tomislav Matić, Marko Segnan, Dubravko Mrakovčić, Andre Tibljaš, Drago Krajina, Ružica Kamenjašević

Sudionici: Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo i Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka: Kristijan Šegulja, Mateo Tuhtan, Ante Vukić, Mihael  Stipić, Kristian Anić, Danijel Žefran, Marin Vucelić, Mazen Sharbini, Vito Glažar, Ivan Cvelić, Ivan Koić, Haris Bilalić, Jakov Badurina, Karlo Bauer, Adriano Vlah, Adrian Sumić, Lucian Sablić, Patrik Kovač, Luka Badurina, Šimo Vuković, Josip Lipovac

Kada su u pitanju nove generacije inovatora program MIT Laba je ambiciozan što najbolje potvrđuje stremljenje učenika i profesora riječke Elektroindustrijske i obrtničke škole te članova riječkog IN kluba koji su kroz školske aktivnosti i usprkos Covid-19 okolnostima aktivno radili na novim idejama i rješenjima a koja su se paralelno izlagala  na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA mladi 2020. u Zagrebu.

Programom mladih inovatora možda najviše dotičemo temu Rijeke budućnosti testirajući limite mašte ali i rezultata koji imaju direktan utjecaj na društvo u cjelini, na našu zajedničku budućnost u kojoj znanje kroz igru i inovativnost ima najznačajnije mjesto u ekonomiji razvoja.

U ovim iznimno ekstremnim vremenima Covid-19 pandemije ili možda upravo usprkos njima u MIT labu ćemo vidjeti 100tine čuda od robota 2. generacije, elektroničkih uređaja koji nam pomažu u otkrivanju predmeta u prostoru, ultrazvučnog senzora koji se okreće i očitava predmete u blizini, samo-balansirajućeg robota, CNC glodalice predstavljene kao didaktičke „igračke“, mikro-kontrolera koji upravljaju različitim stvarima, električni tricikl, vjetro-agregat pretvarača energija, čarobno električno zvonce, kočni sustav na hidrauliku solarnog automobila, električni kalafat, beskontaktni mjenjač temperature, model neovisne energetske kuće, stirlingov motor, električno vozilo kojim upravlja bluetooth, mehanizam kontrole kvalitete zraka i još puno toga.


Program se realizira u suradnji:

IN klub inovatora Rijeka udruga je koja je od svog osnivanja posebno okrenuta radu s mladima. Svoje programe IN klub provodi u suradnji sa Savezom inovatora PGŽ Rijeka i Savezom riječkih inovatora, a uspješno surađuje i sa Savezom hrvatskih inovatora. Cilj IN kluba je otkrivanje, okupljanje, te poticanje na kreativno stvaralaštvo darovite mladeži i očuvanje darovitosti kako se ne bi utopila u prosječnost. Programi IN kluba provode se cijele godine, neki od koji su Ljetnu školu elektronike,  Dobro došli u Arduino svijet te program Moje sutra koji se od 2016. godine provodi u suradnji s RUALEN-om budući da je ekologija postala nezaobilazan faktor u realizaciji inovacija, njihovoj pripremi i u budućem radu tehničkih rješenja gdje su one ugrađene. U organizaciji IN kluba inovatora proteklih godina mladi su se natjecali na sajmovima i natjecanjima inovacija u inozemstvu i Republici Hrvatskoj, pri čemu treba naglasiti uspješne nastupe na ARHIMED-Moskva, INPEX-USA,  IASI- Rumunjska i osvajanje odličja na izložbama INOVA-MLADI Zagreb, Hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, INOVA – BUDI UZOR, BUM-Bistra, te nacionalnoj izložbi MLADI@INOVACIJE koja se održava tradicionalno na području Primorsko-goranske županije.

Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka profesori i učenici kontinuirano provode izvan-nastavne aktivnosti iz područja elektronike, robotike, obnovljivih izvora energije i računalstva, te sudjeluju s velikim uspjehom na različitim smotrama i natjecanjima. Brojna postignuća, priznanja i osvojena prva mjesta rezultirala su proteklih godina nizom nagrada pojedinim učenicima, njihovim mentorima te samoj Školi. Tako je Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka prva ustanova dobitnica godišnje nagrade “Ivan Luppis” (2013.) zbog iznimnih zasluga i postignuća u inovacijskoj djelatnosti, ravnatelj Škole prof. Darko Bašić dobitnik je skulpture “Spasilac obale” (2017.) za dugogodišnju suradnju u sklopu Hrvatskog salona inovacija INOVA, dok je nastavnik Boris Caput direktor za programe s mladima Saveza hrvatskih inovatora, predsjednik IN kluba inovatora Rijeka i mentor koji godinama prati mlade u njihovom stvaralaštvu.