Izložbom inspiriranom skupljanjem početnica, poznata spisateljica Dubravka Ugrešić široj se javnosti predstavlja i kao umjetnica u jednom sasvim drugom žanru.

Izložba Crvena škola otvorit će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) u četvrtak, 26. ožujka u 20 sati.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. Dubravki Ugrešić se u rukama slučajno našla početnica iz 1957., koja je prema godini izdanja mogla biti i njezina.

Kao što sama kaže:

„Preda mnom su najednom iskrsnula dva svijeta: davnašnji, zaboravljeni svijet početnice, koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.“

Ova epizoda bila je uvod u skupljanje početnica, a rezultirala je esejom objavljenim u knjizi Kultura laži, ali i nizom vizualnih radova koji se predstavljaju na izložbi. Riječ je o figuricama uprizorenim scenama iz školskog života i crtežima koji su inspirirani početnicama. Na izložbi se predstavljaju i originalni bukvari, početnice, mahom iz istočne Europe i Jugoslavije, koje je Dubravka Ugrešić skupila tijekom godina.

Sjajna spisateljica, ovom se izložbom široj javnosti predstavlja kao umjetnica u jednome drugom žanru i mediju koji joj nisu tek poligon za ponavljanje uvježbanih tema već prostor u kojem podjednako zaigrano i nježno skreće pažnju na neke nove motive.

Izložba ostaje otvorena do 16. travnja, od ponedjeljka do subote od 10:00 do 13:00 i 17:00 do 20:00 sati. Ulaz je slobodan.