Jelenje je tamo gdje nastaje bura i tamo gdje izvire Rječina. Kako se živi u najvećem i najznačajnijem vodozaštitnom području Primorsko-goranske županije?

Dan kad je pukla brana program je koji se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-Goranske županije, programom kojim se ističu prednosti i ograničenja života zajednice ovog područja. Programom Dan kada je pukla brana susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom.

Aktivnosti započinju u 16 sati upoznavanjem Jelenjskih udruga kroz program “Jelenje u 5 stanica”, a nastavlja se izložbom „Dan kada je pukla brana“ umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito. U Jelenju su boravili i svojim radovima predstaviti će se: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR), te Sandra Ružić (HR) čiji je rad pobjedio na prošlogodišnjem natječaju OKiZAOpatijska kultura i zeleni aktivizam, programu susjedstva Opatija. Uz umjetnički program, temi vode se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. U sklopu programa biti će predstavljen i grčki partner Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice.

PREDPROGRAM
Dnevni boravak
“Jelenje u 5 stanica” – upoznavanje s radom udruga i građanskih inicijativa susjedstva Jelenje i vođenje kroz Općinu Jelenje – vodič: Ada Maršanić
vrijeme: od 16:00 sati do 18:00 sati

Polazna stanica centar Dražice,autobusna stanica
Polazak: 16:00 sati
Broj mjesta u autobusu je ograničen – prijave slati na: info@visitjelenje.hr do petka 11.09. u 12:00 sati.

1. stanica Dražice kod čitaone Dražice – domaćice jelenjske tombolašice;
Vrijeme: 16:05 do 16:25 sati
Program: Jelenjska umjetnica Margareta Krstić predstavlja udrugu Margareta CroArt
U sklopu Dnevnog boravka čitaonice Dražice održava se likovna radionica izrade nakita i glinenih pločica Dnevni boravak otvoren je za posjetitelje 16:00 do 18:00 sati.

2. stanica Lukeži kod čitaonice Lukeži – domaćin ŠRD Rječina
Vrijeme: 16:35 do 17:05 sati
Program:  u fokusu programa je Rječina, program se sastoji se od izložbe fotografije podvodnog svijeta Rječine u prostorima udruge ŠRD Rječina i izlaganja pobjedničkog rada OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019. godine, skulpture “Regata” autorice Sandre Ružić.
Dnevni boravak čitaone Lukeži otvoren za posjetitelje 16:00 do 18:00 sati

3. stanica Dubina, domaćin načelnik Robert Marčelja
Vrijeme: od 17:20 do 17:25 sati
Program: Dubina je lokalni toponim koji se do nedavno smatrao sivom zonom Jelenja zbog nereguliranog otpada koji je uspješno saniran. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja predstavit će lokalitet i govoriti o  aktivnostima koje su se tamo odvijale, uključujuči eksploataciju šljunka i sanaciju lokaliteta, koji je ujedno i vodozaštini bazen.

4. stanica Podkilavac kod čitaone Podkilavac, domaćin PD Obruč
Vrijeme: od 17:30 do 17:55 sati
Program: u programu Planinarskog društva Obruč gostuje Emil Mandarić, slijepi planinar i umjetnik koji će govoriti o svom iskustvu planinarenja koje je unatoč osobnom hendikepu pretvorio u iznimno iskustvo te će tom prilikom izložiti kip Mlikarice i druge kipove.
Dnevni boravak čitaone Podkilavac otvoren za posjetitelje 16.00 do 18.00 sati

5. stanica Dražice – Trg mlikarice, 18.00
Vrijeme: 18:00 sati
Program: kraj obilaska Jelenjskih udruga kroz program “Jelenje u 5 stanica” i početak glavnog programa;

GLAVNI PROGRAM „DAN KAD JE PUKLA BRANA“
Vrijeme: Od 18:00 do 22:00 sata
Lokacija:  Trg mlikarice Dražice, Dom kulture Dražice – Dražičkih boraca 64, Dražice

18:00 sati – KUD Zvir – nastup

18:15 sati – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Praputnjak – program otvaraju predstavnici Općine Jelenje, predstavnici TZ Jelenje, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeka 2020

18:45 sati – “Dan kada je pukla brana”– razgovor i otvaranje izložbe

U razgovoru sudjeluju:

  • Jasminka Matrljan – Predstavljanje europskog susjedstva –  Global Water Partnership Mediterranean, Grčka
  • dr.sc. Željko Arbanas – Građevinski fakultet Rijeka i magistar strojarstva Luka Grbčić – Tehnički fakultet Rijeka
  • Marc Rader (DE)
  • Jasenka Bulj (HR)

19:30 sati –  druženje se nastavlja uz domjenak s prigodnim programom i ugodnom glazbom uživo

Lokacija: Dom kulture  u Dražicama

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU

Global Water Partnership Mediterranean globalna je akcijska mreža s više od 3.000 partnerskih organizacija u 179 zemalja. Akcijska mreža GWP-a pruža znanje i gradi kapacitete za poboljšanje upravljanja vodama na svim razinama: globalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj.

Globalno partnerstvo za vode – Mediteran (GWP-Med) osnovano je 2002. godine kao mediteranski ogranak međuvladine organizacije Global Water Partnership (GWP). Djeluje na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i prekograničnoj razini. GWP-Med potiče djelovanje i olakšava dijalog o integriranom upravljanju vodnim resursima , okuplja gotovo 100 vodnih institucija i organizacija. GWP-Med proširila je svoje djelovanje u 7 mediteranskih zemalja, a Tajništvo ima sjedište u Ateni.