Dani makedonske kulture, tradicionalna manifestacija koja se održava dugi niz godina i kruna je svih aktivnosti Makedonskog kulturnog društva Ilinden iz Rijeke bit će svečano otvoreni u subotu, 21. studenog 2020.g. u 19.00 sati u Exportu na Delti.

Iste večeri svoj će nastup održati glazbenik Zoran Majstorović, a u nastavku će biti otvorena samostalna izložba fotografija „Čovjek u prostoru“, autorice Gordane Kvajo. 

Posjetitelje te večeri očekuje i festival književnosti „Dani prijatelja knjige“, u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke, kada će biti predstavljene nagrađene knjige i književnici te održan poetski maraton.

MKD Ilinden prvo je makedonsko društvo u RH te zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji su postavili temelje, a i svim članovima koji se i dalje  organizirano zalažu za očuvanje makedonske tradicije, kulture i duhovnog života u Rijeci i PGŽ, slijedeće godine slavi jubilarnu 30. obljetnicu! Njegujući bogatstvo Makedonije, u okviru društva djeluje folklorna, glazbena, pjevačka, etno i dječja skupina te se realiziraju i druge aktivnosti vezane uz izdavaštvo, organiziranje koncerata, poetskih večeri, otvorenja izložbi itd. 

Iz Ilindena ističu kako su ponosni što žive i rade u multikulturalnom gradu – Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, a svoje Dane makedonske kulture nastavljaju u prosincu u prostorima MKD-a Ilindenu Matačićevoj ulici pored kazališta Ivana pl. Zajca.

Publiku očekuje Revija makedonskog filma „Kinoteka Makedonije“ (4.12. u 18.00 sati), zatim cjelovečernji koncert pjevačke i glazbene skupine MKD-a Ilinden „Večer makedonske pjesme“ (18.12. u 20.00 sati) te kulturna manifestacija za najmlađe članove „Detska radost“ (19.12.).