U Rijeci se i ove godine, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, održava projekt RoUm -Dani odbačenih, koji uključuje umjetničke radionice, radionice za djecu, izložbu u Exportu na Delti i tematski razgovor u Palachu.

Dani odbačenih kulminacija je dvogodišnjeg projekta RoUm — suradnje Roma i umjetnika koji zajedničkim radom prenamjenjuju odbačene predmete s otpada stvarajući od njih dizajnerska i umjetnička djela kako bi u romskoj zajednici pokrenuli društveno poduzeće kreativne industrije.

Ideja RoUma temelji se na običajima romskih zajednica koje imaju dugu tradiciju upotrebe i iskorištavanja odbačenih predmeta i očuvanja tradicionalnih zanata. Pokazujući sjajnu poduzetničku vještinu kao zajednica, pritom smanjuju količinu otpada u našim društvima. Toj romskoj tradiciji pridružuju se dizajneri i umjetnici te zajedničkim snagama u RoUmu tako nastaju staro-novi unikatni predmeti koji istodobno stvaraju i novu ekonomsku vrijednost.

Dani odbačenih donose prodajnu izložbu odbačenih predmeta koji su postupkom nadciklaže (upcycle) postali atraktivni predmeti za uređenje prostora, a Romi koji su posljednje dvije godine učili i stjecali vještine prenamjene predmeta, u 2020. godini svoje znanje i iskustvo dijele kao mentori na edukativnim radionicama otvorenima za sve građanke i građane.

PROGRAM:

20.09.2020. – Virtualna izložba omogućuje korisnicima online razgledavanje preko 60 umjetničkih djela i njihovih priča nastalih u RoUm proizvodnim radionicama. Izložba je dostupna od 20.09.2020 na stranici roumupdesign.com

Od 22.09. do 24.09.2020. – RoUm proizvodna radionica u kojoj umjetnice i umjetnici u suradnji sa mladim Romkinjama i Romima iz Rijeke od odbačenih predmeta procesom nadciklaže stvaraju umjetnička djela:

 • sakupljanje otpada i priprema za rad, 14:00 -17:00
 • proizvodna radionica, 09:00 – 17:00
 • proizvodna radionica, 09:00 -17:00

Umjetnici: Milan Mitrović, Jana Topić i Muhamed Husejni
Mladi Romi: Sandra Bogdan, Sinan Ibiši, Sultan Ibiši
Fotografija i video: Vera Vrbanić
Mjesto održavanja: RI:Use centar, Delta 5 – Rijeka (pod pokroviteljstvom Saveza udruga „Molekula“)

Od 22.09. do 24.09.2020. – RoUm informatičko – edukativna radionica za djecu koja pruža znanje o informatici, novinarstvu i ekologiji.

Posebnim metodama djeca uče razvijati priču i stavljati je u digitalni format. Djeca stječu vještine mladih novinara te daju glas djelima izrađenim u RoUm proizvodnim radionicama. Svrha radionice je povećati zainteresiranost romske djeca za obrazovanje i doprinijeti prevenciji ranog napuštanja školovanja.

 • Upoznavanje sa romskom djecom – Romsko naselje Škurinje
 • Radionica – Park Nikole Hosta – Rijeka, 13:00 – 17:00
 • Radionica – Park Nikole Hosta – Rijeka, 13:00-17:00

U slučaju kiše zadržavamo pravo na promjenu mjesta održavanja radionice.

Voditelji: Marina Horvat i Siniša-Senad Musić
Korisnici: do deset osnovnoškolaca (4-8 razred) pripadnika romske nacionalne manjine.

Od 23.09. do 01.10.2020. – Izložba RoUm umjetničkih dijela gdje će se preko 30 umjetničkih dijela proizvedenim na RoUm proizvodnim radionicama izložiti i otvoriti za javnost

Kustos: Jana Topić
Mjesto održavanja: Export drvo, Grobnička Riva bb – Rijeka

25.09.2020. od 15:30 do 17:00 sati – Up Talks večer; sudjelovanje 5 govornika na temu razvoja RoUm-a, umjetnosti, efekti na romsku zajednicu, moć umjetnosti na društvenu promjenu, nadciklaže.

 • Vinay Gupta, CEO of Mettereum – Predstavljanje Organizacije Mattereum koja koristi blockchain tehnologiju u razmjeni dobara. – snimka isključivo za RoUm dane odbačenih
 • James Hater ili Sam Buttler – RoUm umjetnička djela arhivirana blockchain tehnologijom – uživo (on-line)
 • Tamara Puhovski – Pokretač RoUm ideje, Umjetnost za promjenu – transformativna moć umjetnosti za pozitivnu društvenu promjenu (uživo – on line)
 • Milan Mitrović – RoUm umjetnik, RoUm platforma za razvoj potencijala mladih Romkinja i Roma – osobna priča – uživo
 • Siniša-Senad Musić, voditelj RoUm-a, utjecaj RoUm-a na romsku zajednicu, integraciju mladih Romkinja i Roma i na obrazovanje romske djece – uživo
 • Vinko Golembiowski, voditelj.

Mjesto održavanja: Omladinski kulturni centar Palach, Kružna 8 – Rijeka (do 50 gostiju, pravo ulaska prema prvenstvu dolaska), za ostale cijeli event biti će dostupan preko streaminga uživo. Za link streaminga pratite stranicu www.romhr.hr ili Facebook stranicu.