OSTRALE – bijenale suvremene umjetnosti iz Dresedena već dvanaest godina donosi kustoske izbore ponajbolje suvremene umjetnosti.

Tijekom 2020. godine, u godini između dvaju izdanja bijenala, OSTRALE je u Rijeci planirao izložbu Watergate, kustosku koncepciju koju su pripremili Syowia Kyambi, Antka Hofmann, Toni Sant, Andrea Hilger, a koja predstavlja 53 umjetnička rada koji progovaraju o konceptu vode kao poveznici čovječanstva. U predgovoru izložbe kustosica i umjetnička direktorica OSTRALE Andrea Hilger naglašava kako je selekcija radova iskaz refleksija o vodi kao prolazu ili portal, “gateway”, koji istovremeno služi kao poveznica gradova i kultura, kao sredstvo migracija i kretanja, kao dominantni oslonac globalnog gospodarstva i trgovine te kao neizbježni i temeljni uvjet života i povjesnog razvoja ljudskih naselja.

Suvremena umjetnička djela predstavljena u ovoj digitalnoj izložbi, koju možete posjetiti na mrežnim stranicama, trebala su biti izložena u napuštenim skladišnim prostorima INA-e na Mlaci. Industrija je u Rijeci bila nerasikidivo povezana s lučkom infrastrukturom, pri čemu su se dva sektora međusobno poticala i omugćavala uzajmni rast. U vremenu novih globalnih raspodjela industrijske proizvodnje i kao posljedica domaćih političkih i gospodarskih tendencija, rafinerija u Rijeci više ne zauzima središnje obalno područje kao aktivna industrija. U očekivanju nekih novih rješenja za prostor rafinerije na Mlaci OSTRALE je trebao održati izložbu upravo u prostoru koji se temeljio na poveznici s morem, odnosno vodom, a Watergate je trebao biti dodatni poticaj za refleksiju o pitanjima vode, rada i migracija, pa i o budućnosti prostora u kojem se nalazi, kao i šireg obalnog pojasa Rijeke.


Austin Camilleri – Bandiera Bianca (2018)

Izložba se predstavlja u digitalnom obliku jer zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi tijekom proljeća njezina produkcija u Rijeci nije bila moguća. OSTRALE, u suradnji s RIJEKA 2020, predstavlja ovaj digitalni oblik izložbe kao uvid u radove koji su trebali biti predstavljeni, ali i kao pokazatelj važnosti održavanja suradničkih odnosa unatoč preprekama i izazovima s kojima se suočavamo u novonastalim okolnostima.