U srijedu 26. ožujka u 20.30h u Velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se koncert prištinskog benda Tetris.

Srijeda, 26. ožujka označava službeni početak programa Dopolavoro u 2020. godini kada je rijeka i službeno Europska prijestolnica kulture. Dopolavoro sa svojim programom dolazi u velikom stilu, ne jednim, nego čak tri događanja u istom danu!

Nakon otvaranja izložbe 3. smjena, Milijane Babić i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci u 19h u Galeriji Kortil, slijedi otvorenje druge izložbe – Crvena škola Dubravke Ugrešić, nakon čega slijedi koncert prištinskog synth/ deep bass/ ambient benda Tetris.

Ovaj osebujni glazbeni projekt stvara zvučne kulise od hipnotizirajućih fraza iz mnoštva sintesajzera i dubokih baseva. Njihova vječno izmjenjujuća postava sklona je teškim analognim manipulacijama vrištećih gitara, klasičnog klavira i monotonih taktova, što bojom premazuje njihove nepredvidljive ali (često) eksplozivne nastupe.

Ulaz na koncert, kao i na izložbe koje mu prethode je slobodan!

TETRIS svoje ime duguje legendarnom prištinskom kulturnom centru, u kojem je i nastao, a koji je između 2009. i 2016. godine udomljavao različite umjetnike, umjetničke projekte i događaje.

“Tetris Band je vjerojatno jedini izravni (zabilježeni) rezultat proizašao iz kreativnosti koja je bujala unutar tog prostora. Pod utjecajem slam poezije i delta bluesa koji su odzvanjali osamljenim ulicama grada bez rijeke, Tetrisov kućni bend uveo je umjetnike iz različitih područja u svijet stvaranja glazbe.”
– Alush Gashi, Prishtina Post Washington Coast

Kao što i samo ime benda sugerira, publiku očekuju uvrnute melodije i ritmovi koje umjesto iz opskurnih retro klavijatura iz zlatne uradi-sam ere, zvuče kao da izlaze iz analognog televizijskog aparata spojenog na dobre stare 8-bitne Sega, Nintendo ili pak Atari igrače konzole!