„Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ središnja je izložba programskog pravca Slatko i slano realizirana u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Zasnovana na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, izložba prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

„Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ je izložba, novo urbano čvorište i iskustveno-spoznajni prostor koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Izložba i prateća publikacija rezultat su istraživanja turbulentne povijesti u kojoj je Rijeka prolazila kroz različite društveno-političke sustave i teritorijalne ustroje, a pritom se fokus urbanog razvoja u bitnoj mjeri temeljio na novim tehnologijama i na ekonomskim učincima.

U takvim okolnostima nastale su specifične arhitekture i urbani fenomeni koje nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koje generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu. Slobodno kombinirajući problemske teme i izlagačke žanrove, izložba raspoznaje i obrazlaže urbane fenomene na preklapanjima društvenih i arhitektonskih projekata. Radikalne transformacije topografije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke.

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

PROGRAM OTVORENJA:

Petak, 28.8.2020., 20:30 h

20:30 > vodstvo izložbom*
21:30 > vodstvo izložbom*
22:30 > vodstvo izložbom*

*S obzirom na preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru će biti ograničen. Upute će posjetitelji dobiti po samom dolasku u prostor.

Nakon otvorenja izložbe uz stručna vodstva izložbom, nastavlja se glazbeni programom TIPSY!

Ovaj klupski format koji od 2016. u Rijeci prezentira eklektične DJ i live nastupe, nerijetko na specifičnim lokalitetima grada, ovoga puta dovodi dva riječka DJ-a, rezident programa di.merkl, te Samo Tako, svestrani producent i vlasnik renomirane Ineerspace etikete.