Fuzzy Speculations on Neighbourhoods je virtualni program i suradnička platforma susjedstva Fužine i bečke Akademije primijenjenih umjetnosti. Kroz virtualno druženje na Zoom platformi susreću se akteri ovog programa u dijalogu o pojmu susjedstva i darivanja.

Na prošlogodišnjem Goranskom panelu o djeci: Djeca u Fokusu, iniciranom od strane Primorsko goranske županije, održanom 12. studenog 2019. godine u susjedstvu Mrkopalj, izv.prof.dr.sc. Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije, iznijela je demografske pokazatelje Gorskog kotara ukazujući na probleme koji su postali iznimno vidljivi samo slijedeći činjenice da se većina osnovnih škola zatvara jer jednostavno nema dovoljnog broja djece.

Upravo ova tema postala je okosnicom programa susjedstva Fužine koji se u protekle tri godine razvijao u suradnji sa timom susjedstva Fužine i europskim partnerima. Formirana je suradnička platforma s bečkom Akademijom primijenjene umjetnosti – katedra Znanost i umjetnost, na kojoj su studenti, profesori te lokalne institucije i građani u proteklom razdoblju na različite načine razvijali modele podrške, dijaloga i brige upravo fokusirane na tu temu i zajednički došli do formiranja ideje i projekta „Elsewhere School“.

Virtualni program ‘Fuzzy speculation on neighbourhoods’ nastavak je te suradnje i temeljen na proteklim rezidencijama i radionicama studenata Art & Science provedenih u Fužinama. Kroz virtualno druženje na Zoom platformi ponovo se susreću akteri ovog programa u dijalogu o pojmu susjedstva i darivanja.

Fuzzy Speculations on Neighbourhoods je susret i razgovor na temu “spekulativnih suvenira”, namijenjen svim potencijalnim susjedima. Propitivat će se susjedstvo kao termin, ali i pojam susjedstva i granica kojima se ograničava ili proširuje.

Donose li nam nove tehnologije nove susjede? Na koji način živimo u susjedskom suživotu sa živim bićima i neživim predmetima?

Pridružite se dijalogu u četvrtak, 25. lipnja od 18.00 do 19.00 sati putem Zoom linka: https://tinyurl.com/y9vusqnd

Inspiracija i inicijativa krenula je od najmlađih susjedića iz Fužina koji su u vrijeme izolacije uslijed COVID-19 pandemije izrađivali male predmete – suvenire u želji da ih poklone svojim susjedima. Molimo sve koji će se pridružiti da sa sobom donesu predmet/poklon/suvenir namijenjen stvarnim ili zamišljenim, sadašnjim ili budućim susjedima, onima koji su pored ili onima koje bi željeli da postanu privremeni sugrađani.