Uvod u stalnu muzejsku izložbu „Galerija Zajc“ o kazališnoj povijesti i sadašnjosti.

Prezentacija Vremenske kapsule: kroz razgovore i intervjue s publikom te sadašnjim i bivšim zaposlenicima Kazališta prikupljaju se novi, originalni podaci, priče, uspomene, s ciljem da se od zaborava sačuvaju svjedočanstva o ulozi kazališta u ljudskim životima, u kreiranju društva te kolektivne svijesti i kulture.

Galerija Zajc će biti izložbeni i interaktivni prostor u kojem će se predstaviti kazališna baština i tijekom godine organizirati različiti susreti i razgovori. Bit će smještena u zgradi riječkog Kazališta koristeći i preuređene zanimljive prostore koji su do sad bili izvan fokusa posjetitelja kazališta: pokrajnje stepenice, odmorišta, pretprostori kazališnog balkona, sam balkon.
Balkon (galerija) je uređen kao „Vidikovac Klimt“ da bi posjetiteljima dostojno prezentirao veliku atrakciju riječkog Kazališta, originalna djela iz rane faze slavnog Gustava Klimta.

Kazališna publika imat će važnu ulogu u stvaranju ove izložbe jer će njihova osobna iskustva i uspomene unijeti novu dimenziju interakcije grada i kazališta.

Izložba će, osim priče o tome kako je kazalište nastalo i tko je zaslužan za rad kazališta tijekom proteklih desetljeća, prikazati i različite “priče iza pozornice”, tj. uvid u kreativne procese koji prethode predstavama ili ih prate: radu kazališnih radionica, tehnike, izrade kostima, scenografije, osmišljavanju svjetla, pokreta…

Moći će se razgledati važne dokumente, fotografije te predmete iz kazališnih radionica poput kostima, vlasulja, rekvizita i sl…

Galerija Zajc ponudit će zanimljiv i edukativan uvid u bogato naslijeđe i užurbanu svakodnevicu riječkog Kazališta.