Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE: Uigravanje – 27 susjedstava i Porto Etno

Gomirje Harmonika Mundial 2019 / Gomirje Accordion Mundial 2019 – pilot festival

16.08.2019. – 17.08.2019. 18h / Gomirje
Share

Mediji glazbe i gastronomije najpodatniji su za upoznavanje različitih kultura uz doživljaje i nova iskustva koja obogaćuju i zbližavaju. Kao nastavak Bolje vas našli i „generalna proba“ programu u 2020. godini ove godine po prvi puta pokreće se pilot festival „Gomirje Harmonika Mundijal 2019“ ne predstavlja samo festival svjetske glazbe već i festival svjetske kulture. Osim koncerata iznimnih glazbenika Ante Mamule, Porto Etno Orkastra, u Gomirju se održava i prva majstorska radionica harmonike pod vodstvom maestra Aleksandra Ipaveca.

Recital za harmoniku u izvedbi Ante Mamula

Vrijeme: petak 16.8.19. u 18:00 sati

Lokacija: Manastir i crkva Sv. Jovana Preteče, Ribnjak 23, Gomirje 51327

Ante Mamula rođen je 1995. godine u Rijeci. Svoje glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom potom u srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u klasi prof. Josipa Nemeta. Od 2015. godine studira na Glazbenoj akademiji u Freiburgu (Njemačka) u klasi prof. Teodora Anzellottia. Usavršava se kroz brojne majstorske radionice kod najistaknutijih svjetskih pedagoga harmonike – Teodoro Anzellotti, Mika Väyrenen, Vojin Vasovic, Boris Lenko, Radomir Tomic, Aleksander Skliarov, Matti Rantanen… Osvaja brojna državna i međunarodna natjecanja, a neka od najvažnijih su prvo mjesto na državnom natjecanju u Daruvaru 2013., 2014. i 2015., i  3.mjesto na međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 2013. g. Od 2018. godine često nastupa sa simfonijskim orkestrom iz Freiburga i sudjeluje na brojnim projektima za komorne sastave. Redovno premijerno izvodi nove kompozicije mladih kompozitora.

 

Majstorska radionica – Aleksandar Ipavec

Vrijeme: subota 17.08.2019. od 15:00 do 18:00 sati

Lokacija: Dom kulture, Ul. Jove Mamule 23, Gomirje 51327

Broj mjesta je ograničen. Prijave se zaprimaju do 10. 08.2019. Za dodatne informacije i prijave molimo obratite se na: nikolina.kosanovic@gmail.com

 

Svečani koncert – maestro Aleksandar Ipavec u pratnji Porto Etno Orkestra

Vrijeme: subota 17.08.2019. u 20:00 sati

Lokacija: Dom kulture, Ul. Jove Mamule 23, Gomirje 51327

Aleksander Ipavec rođen je u Trstu, Italija. Harmoniku počinje svirati u vrlo ranoj dobi te 1980. počinje sa formalnim školovanjem u Slovenskoj Glazbenoj Matici (Centro musicale Sloveno). Diplomirao je harmoniku na Konzervatoriju “A. Stefani” u Castelfranco Veneto i pohađao majstorske klase najpoznatijih svjetskih harmonikaša kao što su Wladimir, Zubitsky, Friedrich Lips, Gervasio Marcosignori, Wolmer Beltrami… Dobitnik je mnogih prvih nagrada na natjecanjima širom svijeta. Kao solist surađivao je sa renomiranim orkestrima i ansamblima kao što su Orchestra Sinfonica “G. Verdi” di Trieste, Mitteleuropa Salon Orchestra, Evasion, The Original Klezmer Ensemble, Etnoploc Trio i mnogi drugi. Osim što je aktivan kao koncertni solist i edukator također je prepoznat i kao skladatelj. Sklada za kazališne predstave i razne dokumentarne filmove. Trenutno je pored bogate koncertne aktivnosti profesor harmonike u Glasbena Šola Tolmin (SLO).

Porto etno festival okupio je i osnovao vlastiti Porto Etno orkestar. Čine ga glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Robert Mikuljan (truba, krilnica) i Luka Vrbanec (alt saksofon, tenor saksofon). Većina članova Orkestra studirala je (ili još studira) na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu. Svi za sobom imaju stotine nastupa, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.

 

Povodom događanja u Gomirju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture organizira i besplatan prijevoz autobusom iz Rijeke u Gomirje i natrag, prema sljedećem rasporedu:

  • u petak, 16. kolovoza u 16:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 21:00h;
  • u subotu, 17. kolovoza u 18:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 23:00h.

Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju do petka, 16. kolovoza 2019.g. u 12 sati na e-mail adresu: dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu.

Gomirje