Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE: Doba moći

Goran Petercol: Retrospektivna izložba

Danas! 22.11.2019. – 05.01.2020. 19h / Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Share

Izložba “Ne brini o poetici, ona će doći sama“ organizirana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, povezat će Petercolove slikarske radove, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteže i fotografije te otvoriti nova gledišta na njegovu umjetnost, ali i na sam čin proizvodnje umjetnosti koji autor vješto demistificira.

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se retrospektivna izložba istaknutog vizualnog umjetnika Gorana Petercola pod nazivom „Ne brini o poetici, ona će doći sama“. Izložba će biti otvorena 22. studenog u 19 sati, a moguće ju je pogledati do 5. siječnja iduće godine.

Riječ je četvrtoj retrospektivnoj izložbi MMSU-a organiziranoj u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture koji se, pored ostalih tema, fokusira i na strukture moći promatrajući ih u rasponu od njihovog destruktivnog do kreativnog potencijala, od nasilja i opresije do pobjede slobodne volje. Dosad su u sklopu tog programskog pravca održane velike retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca, Gorana Trbuljaka i Vlade Marteka a retrospektiva Gorana Petercola im se prirodno pridružuje zbog činjenice da je riječ o autoru koji se indirektno ali permanentno obračunava sa sustavom umjetnosti koji provodi tihu institucionalizaciju i unifikaciju postupaka stvaranja i načela proizvodnje umjetnosti. U tom smislu može se sumirati da se svi njegovi radovi prvenstveno bave problemima smisla stvaranja.

Svoj je ponekad namjerno suh i oskudan a ponekad zavodljiv vizualni jezik Petercol izgradio na dekonstrukciji slikarstva. Tako je jedna od njegovih tipičnih izjava: “boja je neka vrsta materije na podlozi (kao i svjetlo)”. Kao jedan od protagonista neoavangardne zagrebačke scene sedamdesetih, iz navedenog miljea u kojem su mnogi djelovali rušeći stare principe u umjetnosti Petercol se izdvajao ponajviše činjenicom da konvenciju nije a priori odbacivao već ju je poništavao u samom procesu rada. Kako navodi kustosica izložbe Sabina Salamon, “dok pokušava slijediti konvenciju, put ga odvodi od očekivanog rezultata k nepredviđenim varijetetima. Uzmemo li najklasičniji primjer stvaranja po gledanju motiva, Petercol itekako gleda, ali ne gleda konvencionalno, već vidi ono što se po konvenciji gledanja ne zamjećuje: rub formata papira umjesto njegove središnje površine, međuprostor između stupa izlagačkog prostora i umjetničkog rada, sjene umjesto predmeta.”

Izložba “Ne brini o poetici, ona će doći sama” povezat će Petercolove slikarske radove, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteže te fotografije. Pritom će otvoriti nova gledišta i na Petercolovu umjetnost ali i na sam čin proizvodnje umjetnosti koji autor vješto demistificira.

Goran Petercol rođen je u Puli 1949. Svojoj biografiji pribraja studij na Pomorskom fakultetu, plovidbu brodovima trgovačke mornarice, ali i diplomu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.) te dvogodišnji diplomski studij u Majstorskoj radionici Hrvatske akademije, Zagreb (1978.). Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Od 1975. izlaže radove fokusirane na procese, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama, po kojima je možda i najpoznatiji, započeo je 1985. godine.

Tijekom izložbe – 5. prosinca u 19 sati – bit će predstavljena Petercolova monografija koja nastoji pojasniti umjetnikova interesna područja od sredine sedamdesetih do danas. Tekstove monografije potpisuju Chris Sharp, Miško Šuvaković, Sabina Salamon, Vladimir Vidmar i Sabine Schaschl. Osim predstavljanja monografije, organizirano je i nekoliko radionica za različite dobne skupine te vodstva za građanstvo: umjetnikovo vodstvo 28.11. te vodstva kustosica 12.12. i 19.12., uvijek u 19 sati.

Kategorije: Doba moći
Muzej moderne i suvremene umjetnosti