Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE: Izložba u MMSU

Goran Trbuljak: nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika

22.02.2019. – 12.05.2019. / Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Share

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programskog pravca Doba moći, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače otvara veliku izložbu cijenjenog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka.

Ovaj je „pionir hrvatske konceptualne umjetnosti“ od svojih početaka iz kraja 60-ih do danas izlagao na dvjestotinjak selektiranih skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, njegovi se radovi nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama, no riječka ga publika još nije imala priliku sustavno upoznati.

Izložba naslovljena po Trbuljakovom radu, nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika, predstaviti će ga kroz radove na papiru – rečenice od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi, a pratit će ju i predavanja, filmski program te radionice.

nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika neće se voditi kronologijom umjetnikovog djelovanja, već će se njome pokušati definirati glavni elementi njegove umjetničke prakse, s fokusom na dva aspekta rada: na umjetnikovo korištenje jezika, ispitivanje primijenjenog medija i metode umjetničkog istraživanja, te na evoluciju njegovih umjetničkih koncepata i sadržaja. Poseban će naglasak pritom biti na radovima Ovojeizam (1970. – 1981.) koji još nikada nisu bili u cjelini izloženi a koji suptilno razotkrivaju njegovu kontekstualnu umjetničku praksu.

Izložbu u riječkom MMSU-u u suradnji s Muzejom postavlja cijenjeni slovenski kustos s riječkom adresom Tevž Logar.

 

Kategorije: Doba moći
Share
Muzej moderne i suvremene umjetnosti