Umjetnička instalacija “I’m not a robot”, autora Darka Fritza, završena je u Kampusu Sveučilišta u Rijeci kao dio programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Hortikulturna umjetnička instalacija “I’m not a robot” službeno je otvorena u Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Instalacija, autora Darka Fritza, postavljena je u “zelenom pojasu” ispred zgrade Građevinskog fakulteta, u sklopu Susjedstva Kampus programskog pravca “27 susjedstva” projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Govoreći o svom radu, Darko Fritz napominje da je tekstualni sadržaj “I’m not a robot” preuzet iz digitalne domene – digitalnog sučelja namijenjenog strojevima koji žele potvrdu da komuniciraju sa stvarnim ljudima, a ne sa strojevima.

Natpis je duljine 44 metra, a slova su visoka 4 metra. Zidovi u obliku slova izgrađeni su u tradicionalnoj tehnici suhozida, bez ikakvog veziva. Suhozidni elementi okruženi su novom hortikulturom, ‘lozicom’ koji je domaći naziv za puzavac Virginia (lonicera pilatia).

Izradi instalacije su, uz autora, sudjelovali Udruga “4 grada Dragodid”, Komunalno društvo Čistoća i 80-ak volontera, sudionika majstorskih radionica suhozidne gradnje.

Darko Fritz likovni je umjetnik i kustos koji djeluje uglavnom na području medijske i suvremene umjetničke prakse. Od 80-tih godina prošlog stoljeća izvodi brojne instalacije u javnom prostoru, a od 1994. u njima uključuje i hortikulturu kojom se oblikuju sadržaji preneseni iz elektronske ili digitalne domene. Kao član projekta Katedrala, 1988. ostvaruje multimedijalnu kompjuterski generiranu interaktivnu instalaciju, a od 1994. ostvaruje umjetničke radove na internetu. Multimedijske radove predstavlja u galerijskim i muzejskim izlagačkim prostorima te na medijskim, filmskim i video festivalima te u javnim prostorima. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti.