Profesor Balthazar, animirani genije koji je dotaknuo srca milijuna djece, posebno je vezan uz Rijeku. Naime, upravo je ovaj grad svojim izgledom i atmosferom poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume. Zbog toga je bilo prirodno prvu veliku izložbu posvećenu Balthazaru održati upravo ovdje, gdje će se profesor osjećati kao kod kuće.

Otvorenje izložbe za građane u subotu 24. listopada organizirat će se uz poštovanje svih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite i stoga će trajati od 10 do 17 sati.

Zbog ograničenog broja ljudi koji istovremeno mogu boraviti u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, za otvorenje izložbe predviđeno je 250 besplatnih ulaznica koje se od petka, 16. listopada mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (RI-info, Korzo 18 b).

Izložba je postavljena kao otvoreni prostor, veliko magično igralište i od posjetitelja traži aktivno udjelovanje. Artefakti su stigli iz brojnih arhiva ne samo iz Hrvatske već i iz inozemstva, primjerice iz skandinavskih zemalja u kojima je crtić bio prilično popularan, a zabilježeno je kako su se epizode Profesora Balthazara puštale čak i zatvorenicima, služeći kao metoda oporavka. Tlocrtno, izložba je zamišljena kao grad sa svim sadržajima koji ga i čine, poput ulica, zgrada, semafora i trgova, a artefakti prate pojedine epizode animiranog serijala. Interakcija je postignuta kroz brojne instalacije na izložbi, a rješavanje jednostavnijih ili malo kompleksnijih zadataka, poput zagonetki, pokretanja Balthazarovih izuma i stroja vodi posjetitelja u daljnje kretanje kroz izložbu.

Veliki i mali prijatelji dobrog profesora na taj način dobivaju priliku zaviriti pod njegov šešir, odnosno doznati mnoge tajne koje su dosad znali samo stanovnici Balthazargrada.

Profesor Balthazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. u Zagreb filmu. Serija se sastoji od pedeset i devet epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Balthazara je Zlatko Grgić (HR), a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Balthazargradu ime je dao Pavao Štalter (HR). Serija je postala vrlo omiljena, a zabilježila je zapažen uspjeh i u inozemstvu.

Kustos izložbe je Željko Luketić (HR), a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba.

Ulaznice za otvorenje su izrađene za 5 termina u razdoblju od 10 do 17 sati u subotu, na dan otvorenja. Svi posjetitelji prilikom ulaska na izložbu i obilaska iste trebaju nositi zaštitne maske. Također, nakon svakog od pet predviđenih obilazaka na dan otvorenja, prostor izložbe će se dezinficirati kako bi bio siguran za sljedeću grupu posjetitelja.


RADNO VRIJEME
Utorak – petak: 12:00 do 19:00 h
Subota – nedjelja: 10:00 do 17:00 h

Ponedjeljkom i praznikom muzej je zatvoren!

Preporuka dolaska za organizirane skupine školske djece: od 09:00 do 12:00
Besplatno vodstvo za građanstvo: svake srijede u 17:30 h, uz prethodnu predbilježbu putem maila
Informacije i rezervacije za grupne posjete i vođenja: balthazargrad@mmsu.hr