“Dan kad je pukla brana” izložba je radova umjetnika Marca Rädera (DE) i Jasenke Bulj (HR), koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito.

Marc Räder – Serija fotografija – rad analognom 4×5 tehničkom kamerom

Svojim apstraktnim fotografskim pristupom naglašava individualnost pogleda i gledišta. Pored prikazivanja ekstremnog krajolika Jelenja i njegove okolice, u žarištu rada nalazi se zaštićena rijeka Rječina te pitanje zaštite okoliša nasuprot ekonomskog iskorištavanja prirodnog područja.

Jasenka Bulj – Tri video rada „TOKOM RIJEKE 1, 2 i 3“, slika i dvije fotografske serije

Tok rijeke i odnos čovjeka i vode, njene regulacije i kontrole toka izraženi su u prostornoj instalaciji, koja se sastoji od video radova u kombinaciji s crnobijelim i kolor fotografijama koje neposrednošću trenutka svjedoče o statusu cijeloga projekta.


Jasenka Bulj rođena je u Splitu, gdje je i maturirala. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Nikole Reisera. Izlaže već kao studentica. Suradnica je majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Članica je HDLU-a i ZUH-a. Za svog boravka u Ljubljani tijekom osamdesetih surađuje i izlaže u tamošnjim galerijama. Devedesetih se vraća u Zagreb gdje sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj. Kao samostalna umjetnica živi i radi u Zagrebu.

Marc Rader (DE) rođen je 1966. u Bochumu u Njemačkoj, a trenutno živi i radi u Berlinu. Studirao je komunikacijski dizajn na Sveučilištu Folkwang u Essenu i likovnu umjetnost na California College of Arts and Crafts u Oaklandu, SAD. Od ranih 90-ih izlaže i objavljuje svoje projekte širom svijeta. Njegovi su radovi prikazani u brojnim svjetskim galerijama, a neki od njih uključeni su i u stalnu kolekciju MOMA, NY.

O svom radu i boravku u susjedstvu Jelenje napisao je:

„S potpuno spakiranim automobilom putovao sam iz Berlina do Jelenja, vruće i suhe jeseni 2018. Tematizirajući impresionizam 21. stoljeća, poput starih majstora svjetlosti i prirode u novim medijima, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin pozvala me na umjetnički rezidencijalni boravak i rad u ovom području, koje je, zbog ekstremnih vremenskih i krajobraznih uvjeta poznato pod nadimkom „vražja kuhinja“. Opremljen analognom 4×5 field-pinhole kamerom i kamerom srednjeg formata iz 70-ih, upoznavao sam za mene potpuno novo područje. Kao što ćete vjerojatno primjetiti na izložbi, svojim apstraktnim fotografskim pristupom htio sam naglasiti individualnost pogleda i gledišta. Pored prikazivanja ekstremnog krajolika Jelenja i njegove okolice, žarišno pitanje moga rada postala je zaštićena rijeka Rječina. U tom je kontekstu značajnu ulogu odrigralo pitanje zaštite okoliša nasuprot ekonomskom iskorištavanju prirodnog područja… I naravno, kao Berlinčaninu, velik je utjecaj bila i činjenica da je Riječina povijesno uvijek predstavljala neku od povijesnih granica. Uz vrlo ljubazne stanovnika (koji su me više puta pozivali u svoje domove na ukusnu hranu i piće), dojmio me se i pristup pun poštovanja prema prirodi, životinjama i povijesnoj arhitekturi.”