Trans Balkan dokumentaristički je projekt koji smješta u fokus transrodnu zajednicu balkanske regije – jugoistočnog dijela Europe. Otvorenje izložbe zakazano je za 15. rujna u 19.00 sati u Galeriji SKC (Kružna ulica 8, Rijeka).

Aleksandar Crnogorac putuje u sve dijelove regije kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te najvažnije, drugačijeg stupnja osobne tranzicije. Okuplja portrete i osobne priče osoba iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Grčke i Turske.


Aleksandar Crnogorac

Ponajviše naglašavajući osobno iskustvo pojedinaca, izložba Trans Balkan poziva publiku na upoznavanje trans zajednice. Cilj projekta je povećati vidljivost transrodne zajednice Balkana potičući širu publiku na dublje razumijevanje ove manjine.

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče, izazove i probleme, ali i preispituju probleme s kojima se ta zajednica suočava. Uz fotografije predstavljeni su i biografske crtice osoba te citati i dijelovi intervjua koji promatrača izravno suočavaju s osobnom stranom transrodnosti.

Na otvaranju izložbe nastupa violinistica Isabel, francuskinja koja već niz godina živi u Hrvatskoj, a duboki trag ostavila je surađujući dvadeset godina s Darkom Rundekom, od njegovog Cargo Orkestra, nastalog u Parizu, do Cargo Trija. Uz otvaranje izložbe Isabel izvodit će Bachove sonate i partite za solo violinu, što je nastavak njezinog predstavljanja višegodišnjeg istraživanja tog dijela Bachova opusa.

Izložba je premijeru imala u Beogradu, a do sada je gostovala u Novom Sadu,  Zagrebu, Skopju, Prištini, Sofiji, Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Tirani, Rimu i Oslu.