Ovom prilikom izraditi će se prva grafička mapa Goranske kiparske radionice čija je autorica Tihana Karlović. Goranska kiparska radionica svojom dugom tradicijom održavanja kiparskog saziva i pozivanja najznačajnijih autora Hrvatskog kiparstva s ciljem promocije umjetnosti, izlagačke djelatnosti i obogaćenja društva u području kulture.

U 2019. godini obilježeno je 40 godina djelovanja radionice i isto toliko ostvarenih saziva na kojima se  susreću pomno odabrani hrvatski umjetnici, a izrađeno je, i u prostor diljem Gorskog kotra postavljeno, više od sto skulptura.

Grafički listovi bit će tiskani u tehnici drvoreza (japanski drvorez) sa bojama i pigmentima na bazi vode. Mapa će sadržavati osam listova. Autorica grafici pristupa slobodno iz perspektive crteža. U procesu rada matrice kombinira, otiskuje i pretiskuje  jedne preko  drugih,  time dobiva  nove  forme. Ne rijetko na njima  intervenira izrezivanjem papira koji joj je jednako važan element u njenom radu. Vodeći se načelom netoksičnosti i ekologije u procesu izrade, za motiv mape uzeto je goransko drvo i voda. Autorica drvo i vodu prikazuje kroz vrlo intiman i suptilan senzibilitet.

Projekt započinje u 2020. godini. U siječnju započinje rad na skicama, potom nabava materijala, da bi se u lipnju izradili prvi otisci. Do srpnja će se dovršiti otisci i izraditi korice mape. Mapa će nastajati u ateljeima u Rijeci i Lokvama. Grafički listovi su dimenzija 20×30 cm, mapa će sadržavati 8 listova, a tiskati će se 20 primjeraka (160 listova). Mapa će se promovirati na završetku obilježavanja 40 godina djelovanja radionice uz dan Općine Lokve 14.8.2020. Dio svečanosti biti će otvorenje izložbe grafičkih listova iz mape. Izložba će biti postavljena u Društveno-kulturnom centru Žaba u Lokvama.

U sklopu ovog projekta organizirati će se tri radionice drvoreza i to:

  • 15.6., tijekom održavanja 41. saziva GKR, radionica za djecu školskog uzrasta (sudjeluju četiri goranske škole, 12 polaznika),
  • uz 6. Noć skulptura, radionica drvoreza za odrasle
  • tijekom rujna, radionica drvoreza za školsku djecu (četiri goranske škole).

Sve radionice održavaju se u Lokvama u Istraživačko-edukativnom i kulturnom centru na jezeru Lokve. Voditeljica radionica je Tihana Karlović. Nakon svake radionice organizira se izložba grafika nastalih na radionici. Izložbe su postavljene u IEK centru na jezeru Lokve, u DK centru Žaba u Lokvama, a početkom školske godine 2020./2021. redom će se izložba premještati po školama iz kojih su dolazili sudionici radionica.