Pozivamo vas na sudjelovanje u gradnji demonstracijskog vrtnog otoka na cesti (križanje Liburnijske i Zametske ulice), 16. i 17. listopada od 10:30 do 15:00h.

Danas su zagađenje zraka, nekvalitetna hrana i stres svakodnevnica znatnog broja odraslih, mladih i djece, osobito u urbanim područjima. Živjeti prirodno u zelenijem Gradu, suživjeti s prirodom u Gradu je cilj kojeg treba uzeti za ozbiljno. Projekt Zeleni gradski otoci usmjeren je kreiranju zelenih otoka na balkonima i na betonskim dvorištima gdje bi se uzgajalo povrtno i aromatično bilje. Aktivnosti projekta su edukacija učenika, roditelja i zainteresirane javnosti za urbano vrtlarenje, za:
– kreiranje vrta na balkonu ili dvorištu, samonavodnjavajuće gredice, vertikalnog vrta
– kompostiranje na balkonu ili u malom vrtu
– upotreba sjemenja starih otpornih sorti povrtnih biljaka
– upoznavanje tajni biološkog i biološko-dinamičnog vrtlarenja
– izdavanje slikovnice dobrih i loših biljnih susjeda
– gradnja demonstracijskog „vrtnog otoka“ na otvorenom i u zatvorenom”.

Sadit će se biljke rezistentne na hladnoću i otvoreno sunce, aromatničnih i/ili začinskih svojstava.

Pridružiti nam se može tko god želi, jedino što vam treba je dobra volja i vrijedne ruke – pribor za rad je osiguran, a mjesto okupljanja je Osnovna Waldorfska škola u 10.30h. Uključite se u izradu demonstracijskog vrta na ovom prometnom mjestu, koje će poslužiti kao ekstreman primjer urbanog vrtlarenja čime ćemo dokazati da će na mjestima gdje je promet manji, biljke još uspješnije rasti!

 

Program se realizira uz potporu našeg sudioničkog programa Zeleni val kojeg provodi RiHub. Dosad smo kroz sudioničke programe Civilne inicijative i Zeleni val realizirali 22 projekta, aktivirali 28 lokacija u javnom prostoru Grada Rijeke i uključili 1500 ljudi, što provoditelja, što onih koji uživaju u projektima. Sljedeće godine provodimo još 12 novih projekata građanskih inicijativa. I dalje su svi Riječani pozvani uključiti se volonterski u provedbu projekta svojih sugrađana, na e-mail: uključise@rijeka2020.eu ili volonteri@rijeka2020.eu. Više o izabranim projektima saznajte na https://bit.ly/2T6aAG6 i https://bit.ly/2lCbXRm.

 

Događaj će biti fotografiran i/ili sniman radi obveze osiguranja vidljivosti programa u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK program) te će se fotografije i snimke koristiti objavom na web portalu i društvenim mrežama RIJEKA 2020 te arhiviranjem podataka o događaju.

Dodatne informacije mogu se naći na https://rijeka2020.eu/uvjeti-koristenja/.