Od petka, 4. prosinca 2020.g. u Exportu na Delti moći će se razgledati izložba „Krajolici sjećanja u grafitima“, koja se temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Svaki od njih analizirao je političke izjave, značajke i osjećaje koji se manifestiraju i realiziraju u obliku grafita i drugih jezičnih i semiotičkih znakova koji se nalaze u fizičkom krajoliku.

Otvorenje možete pratiti od 15.00 sati putem Zoom aplikacije na poveznici.

Ove fotografije vizualnog krajolika sjećanja iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije na eksplicitan način prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne rupture i mnogostruke slojeve prošlosti, kao i odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa. Iako su autorica i autori temi pristupili polazeći iz različitih disciplina, zajedno dijele fascinaciju međuodnosima grafita i krajolika sjećanja, u ovoj regiji osporavanih narativa i kompleksnih povijesti.

Izložbu organizira Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, a održava se u sklopu programa “Krajobrazi sjećanja“ programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.