U četvrtak, 3. prosinca 2020.g. u 16.00 sati u susjedstvu Škurinje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, organizira se Kritička šetnja naseljem uz Urban AR aplikaciju s detaljima o njegovoj povijesti, urbanističkim rješenima i mogućnostima.

Kritička šetnja Škurinjem održat će se uz Urban AR aplikaciju, pod vodstvom člana tima susjedstva Škurinje Kristijana Benića te kreće iz ulice XIX. udarne divizije kod kućnog broja 1, a aplikacija se može preuzeti na poveznici.

Urban AR alat je koji pomaže građanima da na jednostavan i pristupačan način  nadležnim institucijama ukažu na različite probleme i prate njihovo rješavanje.

Radi se o jednostavnoj mobilnoj aplikaciji koja omogućava praktičnu vizualizaciju različitih komunalnih intervencija u okoliš te njenu lakšu komunikaciju s onima koje tema zanima. Riječ je o prvoj fazi razvoja šireg edukativnog koncepta kroz kojeg se produbljuje uloga “običnih” građana u shvaćanju, promišljanju i apliciranju urbanističkih rješenja.

Aplikaciju je za sada moguće preuzeti u Google Play Store-u, a bit će moguće preuzeti je i u App Storeu za iOS uređaje.

Kristian Benić, stručnjak za digitalno izdavaštvo i internetmedije, voditelj projekata u kulturi u Gradskoj knjižnici Rijeka. Glavni urednik Magazina GKR-a i Brickzinea. Formalnim obrazovanjem profesor povijesti i filozofije zainteresiran za nove histioriografske paradigme i rubne područje istraživanja raznih fenomena iz sfere povijesti svakodnevice. Pokretač i idejni voditelj inicijative Škurinjski susjedi.