U petak, 17. siječnja 2020. godine u 19 sati u Dnevnom boravku susjedstva Drenova (Zavičajni muzej Drenove, Drenovski put 138A, Rijeka), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u suradnji s Liburnia Film Festivalom održat će se program Liburnia uplovljava na Drenovu, čime započinje turneja pobjedničkih dokumentaraca LFF-a.

Prikazat će se dokumentarni film Gorana Devića Na vodi, još jedna priča o hrvatskoj tranziciji.

Prateći rijeku koja teče kroz središte Siska, film gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada. Rijeka je danas prostor razonode i opuštanja. Kada podrobnije upoznamo ljude koji se na njoj druže ili samuju, na površinu izbijaju svi društveni konflikti tranzicije. Rijeka otkriva ostatke prošlosti koji su ostali u vodi.

Film Na vodi na LFF-u je nagrađen za najbolju režiju (Goran Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić), a nagrađen je i posebnim priznanjem na DOK Leipzigu 2018, nagradom za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma 2019, posebnim priznanjem na UnderhillFestu 2019 te posebnim priznanjem žirija na DokuFestu 2019.

Tjedan dana kasnije, 24. siječnja 2020.g. također u Dnevnom boravku susjedstva Drenova od 19 sati ,u sklopu istog programa, bit će prikazana dva prilično drugačija filma. Mačka je uvijek ženska film Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, koji kombinirajući animaciju i dokumentarne snimke odaje priznanje jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović te film Pluf! Elvisa Lenića, duhovita priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu.

Ulaz na projekcije je besplatan.