Od petka, 12. veljače 2021.g. od 15.00 sati u Exportu na Delti, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će postavljena izložba „Maske prije maskica“. Izložba uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola, zatim tradicijske maske Europe kao i dosadašnji plakati Riječkog karnevala.

 

Svoje karnevalske kostime izlažu riječke osnovne škole Pećine, Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica, Pehlin i Nikola Tesla koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala, a izložba se postavlja se kao svojevrsni znak solidarnosti sa svim ljubiteljima maškara, tradicijskih pusnih običaja i karnevala, koji ove godine zbog iznimnih pandemijskih uvjeta nisu mogli sudjelovati u uobičajenim aktivnostima.

Na izložbi „Maske prije maskica“ posebno su atraktivne i figure tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz kraja iz kojeg potječu, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

Izložbu „Maske prije maskica“ uz sve navedeno dopunjuju i plakati prošlih Riječkih karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke.