Novi Vinodolski istovremeno skriva i otkriva svoje tajne bogate kulture i povijesti koje baštini, a iz kojih progovaraju snažne i osebujne ličnosti čiji utjecaj i glas odzvanja do današnjih dana govoreći o velikim idejama i inspirirajući kreativne umove da nastave dalje stvarati bolji svijet, kvalitetnije okruženje i prostor u kojem mašta nema granica.

Upravo iz tih razloga izabire se bezvremenski umjetnički izričaj – kazivanje priča. Kazivači priča uvode nas u paralelne svjetove i otkrivaju nam skrivene kutke mašte i mogućnosti.

Novi Vinodolski postaje epicentrom pričanja priča, kulture koja kroz narativ prenosi važne poruke novim generacijama, a da bi se ispričala priča priču se mora poznavati, stoga je lokalna zajednica pozvala svoje kazivače ali i one koji će se svojim izvedbama pridružiti u viđenjima istih kroz druge umjetničke forme.

Program je inspiriran poviješću i kulturnim nasljeđem obitelji Mažuranić jer ono što baštinimo kondenzirano je znanje koje se pretače u suvremene umjetničke izričaje materijalizirajući mitove i legende u stvarnosti i današnji trenutak i prenoseći ga novim generacijama. Ovdje ne govorimo o turističkim proizvodima, brendovima i dekoraciji već o znanju koje postaje opipljivo i vidljivo u prostoru mašte iz kojeg će nastajati nove ideje za budućnost.

Dan susjedstva u Novom Vinodolskom zamišljen je kao kružna šetnja Starim gradom, ispunjena pričama i zanimljivim ulomcima koje će prenjeti duh vremena, ideje i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba – Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića.

Profesorice Ana Božić Blažević i Marina Klement, te student Ante Peričić kroz ulice Starog grada povest će nas u jednu drugačiju šetnju Novim Vinodolskim i ušuškati velike i male u šušur kazivanja priča, ali dogodit će se i susret sa stanovnicima Novog koji u ovo doba godine gotovo da ne postoje zbog sezone kojoj su predani. Ako postoji razlog zbog kojeg smo zahvalni pandemiji Covid-19, onda je to upravo ovaj trenutak susreta sa stanovnicima Novog Vinodolskog.

Program se nastavlja izložbom Kad Regoč i Kosjenka ožive i lutkarskom predstavom Šuma Striborova u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Ali to nije kraj, jer ispričane priče koje ostaju s nama nastavljaju život u našim snovima.

PREDPROGRAM
od 10:00 – 12:00

Kad Regoč i Kosjenka ožive – likovna radionica za djecu i sve koji se tako osjećaju
Lokacija: Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski (Trg Vinodolskog zakona 1, 51250 Novi Vinodolski)
Voditeljice: Zorana Butorac i Suzana Svetić
Napomena: Materijali za radionicu su osigurani. Prijave za radionicu slati na: suzana2210@net.hr ili zorana.butorac@gmail.com

Predstavljanje europskog susjedstva Lydenskab, Aarhus, Danska

PROGRAM
od 20:00 – 22:30

Novljanski ljetni šušur
20:00 – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Unije
Program otvaraju gradonačelnik Velimir Piškulić i predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke, Rijeka 2020,

20:20 – Klapa Vinčace
Lokacija: Trg ispred crkve Sv. Filipa i Jakova

20:45 – 21:25  Pričanje priča – kružna šetnja
Lokacija: Stari Trg, Novi Vinodolski
Kružna šetnja Starim gradom ispunjena pričama, započinje na Starom trg te vodi sve do dvorišta Kuće braće Mažuranić. Pričanje priča i zanimljivih ulomaka kojima se prenosi duh vremena, ideja i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića, odvija se na tri postaje.
Pripovjedačice Ana Božić Blažević i Marina Klement pričaju priče na Starom trgu, te kraj crkve Svete Trojice, a šetnja se nastavja do biste Ivana Mažuranića, gdje priču pripovijeda Ante Peričić.

21:25 – Kad Regoč i Kosjenka ožive – izložba radova
Lokacija: dvorište Kuće braće Mažuranić – Ul. Antuna Mažuranića 5, Novi Vinodolski

21:45 –  ŠUMA STRIBOROVA – lutkarska predstava u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka (trajanje 40 min.; uzrast 5+)
Lokacija: dvorište Kuće braće Mažuranić

 

Glazbeni kolektiv Lydenskab ansambl je klasične glazbe koji, osim organizacije klasičnih koncerata, surađuje sa raznim zajednicama, na osebujan način potičući ljude unutar zajednica na suradnju i ostvarenje zamišljenih ideja. Lydenskab kroz svoj rad priča priče ljudi, gradova i zajednica koristeći univerzalni jezik – glazbu.