Praputnjak kao kulturni krajolik Prijestolnice kulture promišlja zajednicu i vlastiti identitet skrećući pozornost na ono što Praputnjarci baštine kao iskustvo zajedništva. S fokusom na vinograd Takala – prvi zaštićeni kulturni krajolik u Republici Hrvatskoj, propitkuju se vrijednosti i nasljeđe, kulturni krajolik i prirodu kao potencijal razvoja lokalne sredine.

Program Krajolici budućnosti čini nekoliko programskih elemenata kojima se nastoji skrenuti pozornost zajednice na ključne teme vezane za lokalnu kulturnu baštinu (kulturni krajolik, priroda, tradicija i gastronomija) sagledavajući njezine potencijale kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ča j’ zavičaj? namijenjen je predškolcima, školarcima i onima koje zanima avantura, druženje i igra. Istraživačke radionice i propitivanje doživljaja prostora praćeno je izložbom fotografija praputnjarskog kraja (od fotografija Ministarstva kulture i Etnografskog muzeja u Zagrebu do onih iz National Geographica). Neizbježne su i šetnje, vođene ture krajolikom, ali i radionice slaganja gromača i počivala.

Pomalo i po kraju priča je o zaštićenome kulturnom krajoliku i zajednici koja ga je stvorila. Priča otpočinje va Takalah, vodi kroz krašku kotlinu – Dolčinu i prati put po kraju do odredišta – Doma kulture. Tom šetnjom susreću se poezija i pjesma, gradeći polako mozaik života maloga primorskog mjesta.