Praznik u čast vjetru svečanost je puštanja zmajeva izrađenih od recikliranih predmeta i neprestano podsjećanje na suživot čovjeka i prirode, energiju vjetra, njegovu snagu i mogućnosti primjene.

Inzularnost, izoliranost i ekonomija samoodrživosti uvelike utječu na identitet otočana i način na koji se živi svakodnevica.

Praznik u čast vjetru slavlje je zajedništva i festival puštanja zmajeva. Ljeto okupi Unije Danom iseljenika koji se vesele i smišljaju razne sadržaje kako nikome ne bi bilo dosadno. Zabavni i sportski program, uz pučku feštu, obilježava dan posvećen sumještanima iseljenima po cijelom svijetu. I baš kao i vjetar koji katkad iznenada okrene na drugu stranu, možda i na Unijama okrene na Dan useljenika. Oni svoje europske probleme i dvojbe dijele s potencijalnom budućom prijestolnicom kulture Oulu 2026, a iz iskustva znamo da Finci s lakoćom pronalaze put do Unija.

PREDPROGRAM
od 10:00 do 13:00 sati

Radionica konstruiranja, izrade i oslikavanja zmajeva za puštanje na vjetru
Lokacija: Prostor između Rive i Konobe kod Joze
Voditelji: Christian Bushill (GB/HR), Darko Poldrugac (HR)
Napomena: Radionica namijenjena djeci i roditeljima. Materijali za radionicu su osigurani. Prijave na: koraljka@ribaribi.hr

Radionica izrade i postavljanje umjetničke vjetro-zvučne instalacije
Lokacija: Prostor između Rive i Konobe kod Joze
Voditeljica: Andrea Knežević (HR)
Napomena: Radionica namijenjena djeci i roditeljima. Materijali za radionicu su osigurani. Prijave na: andrea.knezevic@gmail.com

PROGRAM
od 18:00 sati do kad je prisutan vjetar

Praznik u čast vjetru
Svečano prenošenje vremenske kapsule iz susjedstva Delnice u susjedstvo Unije. Pozdravni govor uzvanika.
Vrijeme: 18:00 sati
Lokacija: Riva

Postavljena vjetro-zvučna instalacija
Instalacija je inspirirana jedinstvenim nalazom kamenog ulomka s crtežom Uroborosa (zmija koja sama sebi grize rep). Budući daje ovaj uklesani crtež uz brojne ostatke keramike pronađen na Unijama, može se zaključiti kako su u stara vremena na Unijama umjetnost, obrt i trgovina bili itekako razvijeni.
Uroboros predstavlja simbol obnavljanja života i cikličkog ponavljanja vječnosti.
Sudionici će uz pomoć mentorice izrađivati krug povezan trskom (phragmites australis) i dijelovima prirodne flore otoka. Pritom vodeći računa da se ne devastira, već upotrebljava otpali prirodni materijal.
Vrijeme: od 18:00 sati
Lokacija: biti će objavljena po završetku radionice
Autori: Andrea Knežević (HR) i sudionici radionice

Druženje s vjetrom
Otpočinje puštanjem zmajeva i postavljanjem vjetro-zvučne instalacije.
Vrijeme: od 18:15
Lokacija: Riva i plaža

Zmajski izlog
Kutak za druženje s majstorima zmajarima i razgovor povijesti i tradiciji izrade i puštanja zmajeva, izložba tradicionalnih japanskih zmajeva Edo Kaku i Rokkaku, demonstracija indijskog borbenog zmaja i čarolija japanskog Washi papira
Vrijeme: od 18:15 do 20:15 sati
Lokacija: Prostor između Rive i Konobe kod Joze
Voditelji: Christian Bushill (GB/HR), Darko Poldrugac (HR)

Dan iseljenika

Utrka supova – daski za veslanje
Vrijeme: 09:00 sati
Lokacija: START na žalu između Konobe kod Joze i Barbara, CILJ na Rivi
Napomena: sudjelovati mogu svi uzrasti

 

Nositelj inicijative je druga Riba Ribi koja svoje aktivnosti i programe razvija u okviru zajednice i doprinosi njezinoj vidljivosti van granica otoka. Svojim djelovanjem članovi udruge unapređuju društveni i kulturni život otoka istovremeno brinući o otočnom eko habitatu, stvarajući jedinstven kulturni identitet otoka u kojem svi pa i turisti postaju privremeni sugrađani, kojih se educira u prihvaćanju otočkih posebnosti važnih za održivost specifičnog načina života otočana. Članovi udruge i sami Unijani nastoje oživjeti i očuvati tradiciju i prenijeti te prevesti različita znanja novim naraštajima. Različitim aktivnostima potiču ideju zdrave prehrane. Ujedno su i inicijatori brojnih kulturno-umjetničkih događaja u kojima sudjeluje gotovo cijela zajednica stvarajući posebnu unijsku atmosferu.

Christian Bushill (GB/HR)

Profesor je engleskog jezika u Britanskoj međunarodnoj školi Zagreb. Umjetnički je direktor prvog međunarodnog festivala zmajeva na Susku, AIR+art Festival, koji se održao 2011. i 2013. godine.

U sklopu dosadašnjih festivala zmajeva surađivao je s brojnim međunarodnim umjetnicima poput japanskog majstora Makota Ohyea, austrijske umjetnice Anne Rubin, kao i Steffi Rauchwarter.

Darko Poldrugač (HR)

Darko Poldrugač kultno je ime domaćeg zmajarenja. Poznat je po izradi velikih zmajeva na jednom užetu, a u zmajarenju koristi i one na dva ili četiri užeta.

Andrea Knežević (HR)

Diplomirala je na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo. Od 2011. do 2013. predsjednica je udruge „Varuna“ i voditeljica Galerije Varuna gdje su se održavale izložbe, susreti umjetnika i likovne radionice za djecu. Bila je dio tima zaduženog za restauraciju freski u Palači Šećerane, a glavna područja zanimanja su joj performansi, instalacije i site-specific objekti.