Kao sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu, 21. rujna u 18 sati premijerno će biti izvedena lutkarska predstava „Kiša“ autora i redatelja Vanje Jovanovića. Pretpremijera predstave bit će isti dan u 11 sati.

„Kiša“ je lutkarska predstava autora i redatelja Vanje Jovanovića, nekadašnjeg glumca-lutkara GKL Rijeka, a sada studenta režije ADU Zagreb s kojom je pobijedio na natječaju Lutkolab. Naime, kroz programski pravac Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, GKL Rijeka razvilo je projekt Lutkolab s ciljem da mladim i neafirmiranim umjetnicima omogući profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Natječaj Lutkolab bio je otvoren u proljeće 2018., a članovi žirija u užem krugu bili su umjetnici i djelatnici GKL Rijeka te skupina od desetak djece koja pohađa radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom glumice-lutkarice Petre Šarac te su se upoznali s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada. Od tri projekta u užem krugu, odabran je projekt Vanje Jovanovića pod radnim nazivom „Voda“.

Uz autora i redatelja Vanju Jovanovića, autorski tim predstave čine asistent redatelja Marijan Josipović, scenografkinje Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković te skladatelj Ozren K. Glaser. Predstavu izvode Andrea Špindel, David Petrović, Damir Orlić, Zlatko Vicić i Alex Đaković.

Predstava „Kiša“, namijenjena za uzrast 7+, bavi se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolazi protagonist Petar, koji je zapravo bilo tko od nas.

Podsjetimo se, u sklopu ovogodišnjeg festivala Tobogan u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka „Kiša“ je izvedena tri puta; kao otvorena generalna proba, praizvedba i repriza.

Rezervacije ulaznica za predstavu vrše se na blagajni GKL Rijeka na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr i broj 051 325 690 radnim danom od 9 do 12 sati i sat vremena prije početka predstave.