Prirodni elementi mora i planine s jedne strane i zajednice uokvirene povijesnom jezgrom s druge, objedinjeni su kulturno-umjetničkim programom koji se fokusira na oživljavanje stare gradske jezgre kroz umjetničke rezidencijalne programe Udomljavanje umjetnika.

Program Od kalca do kalca, posvećen elementu pitke vode i kalićima – drevnim prostorima prikupljanja velikih planinskih voda, osvještava važnost suživota prirode i zajednice te suodnosa mora i čovjeka. Tematizira se suodnos čovjeka i mora, život pomorca i ribara kroz gradnju jedinstvenog lovranskog broda guc. Cjelokupna priredba upotpunjuje  se regatom tradicionalnih barki na jedra i plesnjakom za sve generacije. Kinvara iz Irske dijelom je programa Small Towns Big Ideas – Galway 2020, gdje su se s lovranskim susjedstvom i upoznali, zavoljeli i krenuli razmjenjivati ideje i programe.

Mjesto održavanja: Lovran – Kuća lovranskega guca i kule, galerija Laurus, Društveni dom za mlade u Lovranskoj Dragi, Učka, lovranski mul, stara gradska jezgra i dvorišta.