Lungomare Art Lovranska Draga

Umjetnička intervencija – paviljon od lokalnih materijala na stazi koja povezuje more i planinu.

U petak, 26. lipnja održat će se svečano otvorenje instalacije “Puli Mȁlina” (kod mlina) Davora Sanvincentija u Lovranskoj Dragi!

Okupljanje sudionika zakazano je u 15:30 sati u centru Lovranske Drage, odnosno kod potoka, legendarne špine i šterne. Prisutne očekuje zdravica uz živu svirku: proslavljeni liburnijski jazzer Damijan Grbac i njegov sastav GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima) svirati će skladbe sa svog albuma prvijenca ”GIIPUJA, Ćo!’’.

U 16 sati počinje prokolarni dio otvorenja uz prigodne izjave predstavnika Rijeke 2020, Primorsko-goranske županije i Općine Lovran.

Program se nastavlja na šterni uz još jedan blok “Ča jazza”, nakon čega slijedi nastavak druženja u restoranu Draga di Lovrana uz fingerfood i glazbu po odabiru DJ Jericha.

Smješteno visoko u planinskom lancu Učka, malo naselje Lovranska Draga zbog svoga geografskog položaja njeguje snažnu povezanost čovjeka i prirode. Jedan je od ključnih razloga naseljavanja ovog mjesta obilje i kvaliteta prirodne izvorske vode. Potreba za komunikacijom i trgovinom s gradom Lovranom i ostalim naseljima na obali, na ovom su području proizveli mrežu raznolikih putova – od širokih kamenih kojima su prolazile tegleće životinje preko planinskih staza za ispašu do suhozidnih mostića koji su građeni zbog čestih vodenih bujica.

Koncept Davora Sanvincentija temelji se na ideji stvaranja prostora koji, procesima integracije u već postojeći okoliš Lovranske Drage, postaje mjesto susreta i odmora te mjesto učenja o posebnostima ovoga kraja.

Projekt se realizira izgradnjom paviljona smještenog na ostacima starog mlina na planinarskoj stazi u Lovranskoj Dragi, koja se proteže od morske obale do vrha Učke, a izgrađen je od prirodnih materijala iz neposredne okoline – od kestenova drva, poznatog maruna i kamena. Na datume godišnjih ekvinocija, zbog specifičnoga položaja prozora, događa se susret i igra sunčevih zraka i vode.

Naslanjajući se na fenomenologiju odnosa čovjeka i prirode, koncept objekta materijalizira ideju o mjestu odmora i okrepe, odnosno prirodnom zaklonu koji pruža mogućnost susreta prolaznika i mještana. Njegova je važnost sadržana u promišljanjima te razmjeni društvenih i ekoloških tema koje su bitne za područje Lovranske Drage i njezinih stanovnika.

Hvala Arsenu Brumnjaku na marunima!