Program “Film za sve” sastoji se od 5 radionica različitih tematika, u kojima mogu sudjelovati svi – svakog ponedjeljka, počevši s 28. rujnom. Svaka, pa tako i ova radionica, održat će se u prostoru Botela Marina, u vremenu od 17.00 do 20.00 sati.

Program je namijenjen svim građanima, s posebnim ciljem uključivanja osoba s invaliditetom. Polaznici će pod vodstvom iskusnih mentora iz svijeta filma učiti o kreativnim procesima sedme umjetnosti, a znanja i vještine stečene na radionicama prenosit će u svoje filmske uratke. U opuštenoj i zabavnoj atmosferi, polaznici će s mentorima razmjenjivati ideje i otkrivati tajne filmskog zanata pomoću kojih će kreirati svoje filmske priče.

Program Film za sve uključuje pet radionica različitih tematika:

ponedjeljak, 28. rujna – uvodna radionica naziva Film – od ideje do realizacije pod vodstvom riječkog redatelja Bernardina Modrića govorit će o filmskom stvaralaštvu – od ideje do realizacije te o važnosti inkluzije putem filmske umjetnosti,

ponedjeljak, 05. listopada – druga radionica na temu Videospotovi i montaža pod vodstvom montažera Tina Kowalskog,

ponedjeljak, 12. listopada – vještinu filmske fotografije i pričanja priče kamerom, polaznicima će prenijeti snimatelj Robert Kalčić na trećoj po redu radionici naziva Kamera priča priču,

ponedjeljak, 19. listopada – četvrta radionica Medij kao poruka pod vodstvom riječkog filmologa Borisa Ružića, bavit će se analizom povijesnog razvoja filma i njegovog stila.

Posebna pozornost pružit će se raspravi o identitetskim politikama u američkom filmu kroz povijest, te načinima na koji mi kao gledatelji mijenjamo naš odnos prema filmu od njegovih početaka do danas, od kino dvorana do dnevnih boravaka i računalnih monitora. Polaznici će imati priliku vidjeti neke zanimljive povijesne primjere takozvanog “klasičnog filma”, te uspostaviti tehničke, stilske i kulturalne razlike takvog filma s onim suvremenim. Pozornost će se posvetiti i tematiziranju “gledatelja” kao važnog koncepta filmskih studija.

ponedjeljak, 26. listopada – završnu radionicu naziva Filmska kritika i izraz, posvećenu filmskoj kritici, vodit će Branimir Šutalo, filmofil i jedini slijepi filmski kritičar u Hrvatskoj.

Branimir Šutalo će se na zadnjoj radionici posebno baviti važnošću dobre prilagodbe filmova za slijepe i slabovidne, a u sklopu prve radionice će se prikazati jedan film i razgovarati o njemu sa slijepima i slabovidnima, gluhima i nagluhima.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno. Prijave za sudjelovanje u programu Film za sve su obavezne, a prijaviti se može telefonom: 092 133 1310 ili e-mailom: info@historyfilmfestival.com