Kroz trodnevnu radionicu upoznat ćemo mnoga tradicionalna glazbala iz raznih dijelova svijeta i naučiti kako napraviti svoje unikatne instrumente koristeći neuobičajene materijale.

Arapska lutnja, kineska pipa, bolivijski charango, havajski ukulele, turski saz, mediteranska mandolina, afrička kora, samo su neki od instrumenata čije ćemo karakteristike, zvukove i načine sviranja proučiti, a na nekima ćemo i zajedno zasvirati.

“Uradi sam” instrumenti su zasebna kategorija instrumenata koji potiču kreativnost kod izrade i maštovitost pri pokušaju kopiranja zvuka “pravih” instrumenata. Kako napraviti činele od starih cd-a? Kako sastaviti maracas od dvije žlice? Kako složiti set bubnjeva od iskorištenih limenki? Kako napraviti panovu frulu od slamki? Kako složiti rog od lijevka? Kako napraviti kastanjete od čepova za bocu? Odgovori na ta i na još mnoštvo pitanja vezanih uz izradu instrumenata od neuobičajenih materijala čekaju vas na ovoj radionici. Naučiti ćemo kako koristiti zvuk kao materijal, kako slušati, kako i zašto improvizirati, kako stvarati zajednički zvuk, a zadnjeg dana radionice ćemo izvesti i kratki glazbeni performans koristeći instrumente koje smo sastavili.

Ukoliko netko svira ili ima “pravi” instrument, može ga donijeti pa ćemo ga uklopiti u zvuk “uradi sam” instrumenata.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: zoranmajstorovic1@gmail.com s naznakom naziva programa.

Radionica će završiti koncertom polaznika u Parku Nikole Hosta, u srijedu 3. srpnja u 20:30. Koncert je besplatan i otvoren za sve posjetitelje.

Vrijeme: 1. srpnja od 11:00 do 14:00, 2. i 3. srpnja od 16:30 do 19:30
Završni koncert održat će se u srijedu, 3.7., u 20:30 u Parku Nikole Hosta
Dob: 7-14
Voditelj: Zoran Majstorović
Broj sudionika: 20