Program Susjedstva Brod na Kupi vodi Prirodoslovni muzej Rijeka koji organizira besplatne kreativne radionice za odrasle Aktivno mirovanje dva koje će se odvijati u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana, u Brodu na Kupi, od 11. do 14. veljače 2020. (utorak – petak), u vremenu od 16 do 18 sati.

Prezentacija rada na radionicama održat će se početkom lipnja na Festivalu susjedstva Na Brodu različitih kultura u Brodu na Kupi.
Srdačno pozivamo da se pridružite izvođenju edukativnih aktivnosti na kojima ćete naučiti neke nove vještine, kreativno se zabaviti i ujedno doprinijeti lokalnoj zajednici čiji ste neodvojivi dio.
  • Prijaviti se možete do 7. veljače 2020./petak, putem e-maila na adresu klara@prirodoslovni.com ili pozivom na broj 051/629-302.
  • Broj polaznika je ograničen, rezervacije se zaprimaju do popunjenja mjesta.

Radionice “Aktivno mirovanje dva” se temelje na intergeneracijskoj i interkulturnoj razmjeni vještina i znanja između romske i neromske zajednice, odnosno stvaranju novih socijalnih spona između stanovnika/ica Broda na Kupi.

Većinu osnovnoškolske populacije predstavljaju romska djeca, a većinsko, neromsko lokalno stanovništvo je starije životne dobi pa je radionica zamišljena kao platforma njihove interakcije, koja se u svakodnevnici ne događa često, iako obje skupine stanovnika dijele iskustvo života u Brodu, svako u svom kulturnom i dobnom kontekstu. Cilj je stvaranje novog, hibridnog konteksta.

Radionice započinju radom sa svakom grupom zasebno, a u procesu se stapaju u isti radionički proces.

Prva faza počinje s radionicama mentalnog mapiranja življenog prostora Broda na Kupi na temelju kojeg nastaju dvije različite mape lokalnog područja. One govore o aktivnostima, sjećanjima, svakodnevnim kretanjima, željama, problemima, projekcijama stanovništva. Mape ukazuju i na zone preklapanja, susretanja, odnosno mimoilaženja dvije korisničke grupe.
Nastavak radionice uključuje niz, na prvi pogled nespojivih aktivnosti kao što su: tjelesno razgibavanje, vježbe za oči, vježbe za ravnotežu, mobiteli i internet za seniore te uvod u fotografiju, uvod u fotografiju, mapiranje memorije, društvene igre u susjedstvu, osnove romskog jezika.

U drugoj fazi radionice, dvije grupe počinju surađivati međusobnim predstavljanjem dotadašnjeg procesa. Dotadašnje aktivnosti su zamišljene kao „simetrične“, nadopunjujuće, a dobivaju novi smisao udruživanjem zajedničkih snaga obje grupe. Proces se nastavlja kroz interakciju koja se formatira u procesu, a proizvodi različite „tragove“ u obliku umjetničke dokumentacije te se usmjerava prema finalnoj izložbi ili/i izvedbi.

Autori i voditelji: Bojan Mucko i Vanja Babić