Iako su štetne posljedice masovne upotrebe plastičnih proizvoda svima poznate, kao društvo ne uspijevamo prestati gomilati otpad i zagađivati prirodu.

Plastika se ne razgrađuje, trajno se zadržava u životnoj sredini ljudi i životinja, a njezino uništavanje spaljivanjem zagađuje zrak. Gomilanje plastičnog materijala može se smanjiti izbjegavanjem upotrebe plastične ambalaže i kupnje vreća za jednokratnu upotrebu. Danas poznajemo posebne vrste plastike koju se može reciklirati; takva plastika na sebi ima znak reciklaže i od nje se poslije dobivaju novi plastični proizvodi.

Program Gospodarenje otpadom i zabrana plastike bavi se politikama Europske unije koje brane upotrebu jednokratne plastike i potiču recikliranje. Ekološke politike Europske unije početak su strukturalnih promjena koje će donijeti brojne koristi za okoliš i gospodarstvo poput smanjenja emisije ugljičnog dioksida u prometu te kontrolirano održivo gospodarenje otpadom.

Retox panel otvara pitanja na koji način lokalni sustavi gospodarenja otpadom mogu pridonijeti smanjenju zagađenja okoliša implementirajući međunarodne direktive smanjenja plastičnog otpada. O gospodarenju otpadom i zabrani plastike govori stručnjak Luka Rodela (HR) iz riječkog centra za ponovnu upotrebu Ri:Use, mjestu zajedničkog rada i edukacije o boljem komunalnom sustavu i osviještenoj lokalnoj zajednici, u sklopu kojega se od otpadnih materijala, prvenstveno plastike i drva, dizajniraju, razvijaju i stvaraju novi proizvodi.