Hrana, voda i energija – tri osnovne sastavnice održivosti. Na ovom Retoxu fokus će biti na energiji i to isključivo onoj iz obnovljivih izvora. Mnoge zanima kako postići energetsku nezavisnost, koja u ovom sve kompleksnijem i nestabilnijem svijetu, postaje sve ugroženija.

Retox će se održati u petak, 17. siječnja od 18h do 20h u RiHubu.

Još od šezdesetih godina prošlog stoljeća javlja se građanski pokret za rekonstrukciju iskonske održivosti, prije svega malih lokalnih zajednica. Nakon dvije velike naftne krize sedamdesetih godina, kontroverzi oko GMO u prehrambenoj industriji i klimatske krize posljednjih godina, taj pokret sve više jača, a u Agendi 21 pronašao je svoju i više nego potrebnu političku platformu.

Sudionici ovog Retoxa najutjecajniji su hrvatski stručnjaci iz područja energetike.

Gost predavač Vjeran Piršić, poznati aktivist iz Udruge Eko Kvarner i direktor tvrtke Otok Krk Energija, tematski će obraditi i praktično objasniti dva osnovna pojma. Prvi, energetsku efikasnost i kako da pojedinac i zajednica troše što manje energije te drugi, energentsku obnovljivost u kontekstu pojedinca i zajednice, odnosno kako proizvesti što više energije iz obnovljivih izvora.

Pridružit će mu se i Ljubomir Mišćević, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i naš najveći stručnjak za održivu i ekološku arhitekturu, sustave energetske obnove i implementacije u gradnji visokotehnološke arhitekture.

Gost predavač je i Ljubomir Majdandžić, utemeljitelj Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (Croatian Professional Society for Solar Energy) i prvi koji je u Hrvatskoj napravio skoro energetski neovisnu kuću i priključio je na elektroenergetski sustav Hrvatske.

Predavanje će biti interaktivno i ilustrirano s brojnim korisnim prmjerima i savjetima, a nakon njega slijedi otvorena rasprava. Ulaz je slobodan.