Ekološki osviješteno življenje jedan je od primarnih postulata waldorfske pedagogije, a proizlazi iz logičke postavke koja objašnjava da su svi pojedinci odgovorni za društvena posla.

riga o okolišu unutar kojega živimo i koji nam na nebrojene načine omogućava život nezaobilazno je područje izučavanja u waldorfskoj pedagogiji. Stoga Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, kao i Waldorfska škola Rijeka i vrtić, rade na tome da se znanje o brizi za okoliš podijeli sa što većim brojem sugrađana, te tako podrži opći napredak lokalne zajednice i društva. Jedan od projekata ovog Društva, Zeleni gradski otoci, provodi se i u sklopu Zelenog vala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Društvo prijatelja waldorfske pedagogije osnovano je u Rijeci početkom 90-ih godina kao jedan od odgovora na novonastalu društvenu situaciju i snažno prodiranje novih ideja o odgoju i obrazovanju. Društvo prijatelja waldorfske pedagogije danas je osnivač Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila i Osnovne waldorfske škole u Rijeci, ali i nositelj niza projekata. Ono za svoje ciljeve ima podupiranje razvoja waldorfske pedagogije i promicanje principa održivog razvoja društva, koji se međusobno isprepliću. Najveći izazov iz područja waldorfske pedagogije danas je ostvarivanje projekta Škola kraj mora kojim bi waldorfskim ustanovama u gradu Rijeci bilo omogućeno korištenje adekvatnog prostora – velike školske i vrtićke zgrade s dvorištem za igru i školski vrt.

Postulate waldorfske pedagogije i njenog odnosa predstavit će Dora Šimunović, politologinja i suradnica Društva prijatelja waldorfske pedagogije te Waldorfskog vrtića Mala vila i Osnovne waldorfske škole u Rijeci.

Predavanje je besplatno i javno, a prijave za ovaj Retox nisu potrebne.