U manje od 2 mjeseca postojanja, ova građanska inicijativa pokrenula je val pozitivnih reakcija i iz dana u dan nastavlja rasti – priključuju se brojni volonteri, škole, vrtići, udruge, stručnjaci.

Ugošćujemo građansku inicijativu “Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj”, koja želi potaknuti svijest o očuvanju prirode na nacionalnoj razini, organiziranjem trodnevne akcije kolektivne sadnje 25., 26. i 27. listopada 2019.

Inicijativa ih okuplja da bi samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasadili što više stabala. Ozelenjivanjem svojih životnih sredina ističe se važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u gradovima.

Nacionalna kampanja Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. 26. i 27.10.2019 ostvarila je suradnju s Hrvatske šume d.o.o., koje će potpomoći nabavu sadnica i sjemena, a koordinacijski tim Primorsko-goranska Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj već je dobio podršku mnogih jedinica lokalne samouprave, a provedbu u gradu Rijeci podržava i naš Zeleni val – RiHub.

Tema ovog Retoxa je promocija akcije i edukacija građana o principima uključivanja u kolektivnu sadnju, samoj sadnji stabala i njihovom održavanju nakon sadnje. Sadnja na javnim površinama bit će predstavljena i koordinirana u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i lokalnim nadležnim tijelima. Osim njihovih predstavnika, okupit ćemo i stručnjake iz polja biologije, te urbane vrtlare koji već sade u našem gradu. Priključite se ovoj rastućoj inicijativi za ozelenjivanje naših životnih sredina. Udružimo se i ostavimo mladim generacijama zdraviji i ljepši okoliš. Zasadi drvo, ne budi panj!

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.