Pogled unazad kroz oko objektiva otkriva da Europsku prijestolnicu kulture, kao i uostalom svaki grad, čine ljudi, a onda i mjesta.

Rijeka je titulu Europske prijestolnice kulture zasluženo dobila u ožujku 2016.  te ju s ponosom nosila gotovo pet godina. Posljednje godine Riječani, Primorci i Gorani pamtit će ne samo po jednoj od najvećih kriza koja je pogodila cijeli svijet, već i po nesvakidašnjim događanjima, neočekivanim susretima te trajnim umjetničkim objektima i vrijednim spomenicima industrijske baštine koji, obnovljeni, postaju nova mjesta druženja upravo u Rijeci i okolici.

Galerija fotografija „Retrovizor 2020“ podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem smo zajednički gradili Europsku prijestolnicu kulture, kao i na neobična mjesta gdje smo se susretali.  Objektivi profesionalnih fotografa i amatera zabilježili su ono što pamtimo i očekujemo – sjajna umjetnička djela i izvedbe, radost zajedničkog uživanja u kulturnim događanjima, zadovoljstvo otvaranja i istraživanja novih prostora.

Kamere su snimile i ono što je manje vidljivo –  pripremanje programa, građevinske radove i opuštanja nakon događanja. Iako je nemoguće pokazati sve one bezbrojne trenutke koji su bili potrebni da bi se stvarala Europska prijestolnice kulture.