Pozivamo vas na otvaranje izložbe Riječki jezični krajolik, koje će se održati u utorak, 3. studenoga 2020. s početkom u 11 sati, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na šetnici prema zgradi STEPRI, na vanjskim panelima.

Otvaranju će prisustvovati predsjednica Izvršnoga odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana te dekanica Filozofskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra.

Autori su prof. dr. sc. Diana Stolac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Jim Hlavač, Monash University, Melbourne, Australija.

Recenzenti su prof. dr. sc. Tanja Gradečak-Erdeljićs Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i doc.dr. sc. Anastazija Vlastelić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Fotografije su pripremili Damir i Dunja Stolac te autori.

Jezični krajolik jezikoslovni je pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini. Raspon je vrlo širok – od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama do privatnih natpisa, reklama i jezičnih grafita.

Cilj je istražiti uporabu jednoga ili više jezika na javnim natpisima – javni se natpisi bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu. Time se opisuje jezični identitet prostora.

Ova izložba nudi elemente za opis riječkoga jezičnogi dentiteta.

Iz zaključka:

Sakupljena je građa pokazala da je Rijeka tradicionalno višejezični i više kulturni urbani prostor, dio je europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, a povijesna nam dimenzija pokazuje Rijeku kao dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Pripremili smo izložbu sa željom da u njoj prepoznate Rijeku kao svoj grad, susjedstvo, živo urbano tkivo u kojemu ste se našli kao studenti, turisti, prolaznici… Grad u kojemu ste dobrodošli, a što vam poručuju tekstovi na zgradama, autobusima, putokazima…

Namjera nam je bila ovom izložbom skrenuti vaše poglede na natpise koji nas okružuju i osvijestiti jezično okruženje kojim se svakodnevno krećemo, da uplovite s nama u luku različitosti i istražite identitet grada kroz javne natpise – ako smo u tome bar dijelom uspjeli, cilj je postignut.

A pokazali smo samo mali dio onoga što jezičnom krajoliku pripada. Stoga vas pozivamo da u 2021. prolistate knjigu Riječki jezični krajolik u izdanju Filozofskoga fakulteta u Rijeci s više podataka i slika.